Abonnementsartikel

Maskinteknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag salgs- og markedschef, Jes Møller-Jensen, Kingo Karlsen A/S.

For Kingo har 2019 mindet meget om de foregående år. Vi har kunnet se på den mængde tilbud og den tilbudssum, vi har regnet, at markedet stort set har været uændret i forhold til de forrige år.

Året har dog været karakteriseret ved, at beslutningerne og afgørelserne af de store licitationer har trukket ud. Vi har også oplevet, at udbudsformen, "udbud med forhandling", har været mere og mere anvendt, hvilket vores kunder også bekræfter. Det betyder, at forhandlings- og kontraheringsfaserne har været lange og seje, da vi har været igennem flere projektrevisioner og tilpasninger af tilbuddene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på genbrug

Året har også været kendetegnet ved, at der i samfundet for alvor har været fokus på cirkulær økonomi. Dette har vi også kunnet se i udbuddene, som i langt større grad har indeholdt kriterier om genanvendelse og direkte genbrug. Hos Kingo har vi længe genanvendt de byggematerialer, vi håndterer - faktisk helt op mod 98 procent. Det er dog ikke ukendt i branchen, at direkte genbrug er mere vanskeligt at håndtere. En af de afgørende udfordringer er, at nye materialer i dag produceres så billigt, at det økonomisk ikke kan svare sig at købe brugte. Der skal altså bringes andre mekanismer i spil ...

Hos Kingo arbejder vi med direkte genbrug af byggematerialer gennem afdelingen, Kingo Unika, hvor vi sælger brugte byggematerialer og inventar. For Kingo Unika har 2019 været brugt på at finde en model til at få forretningen til at hænge sammen logistisk og økonomisk. Dette skal vi fortsat arbejde med det kommende år, men vi har gjort os nogle gode erfaringer.

Gode muligheder i 2020

Vi ser 2020 som et år med gode muligheder for os og nedrivningsbranchen generelt. I byggeriet er der lige nu snak om afmatning og stagnering, men det er endnu ikke en tendens, vi mærker i vores fag. Skulle det blive tilfældet, ser vi en lavkonjunkturperiode som en oplagt mulighed for samfundet til at udnytte de lavere priser til at få ryddet op i den gamle og unyttige bygningsmasse. Ligeledes håber og forventer vi, at regeringen stadig vil støtte op om energirenoveringer.

Desuden håber vi, at 2020 bliver året, hvor man finder konkrete løsninger til at få den cirkulære økonomi til at fungere i praksis. Vi vil fortsat arbejde med genbrug og miljørigtig nedbrydning samt udbrede kendskabet til miljøfarlige stoffer og deres påvirkning af mennesker og natur.