sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

CNC fræsning står for Computer Numerical Control, og det henviser til produktionsmaskiner, der kan fremstille ensartede og komplekse dele primært i metal, men også i andet materiale. Fremstillingen foregår ved hjælp af en computer, som sørger for, at de mange produkter bliver helt ens.

Helt grundlæggende handler CNC fræsning om programmering. Via en CAD-CAM programmering kan computeren helt alene styre opskæring og forme materialet. Computeren formår at konvertere tegninger til tal. Man kan også benyttes sig af ISO programmering, som er en programmering, hvor man indtaster koordinater i selve programmet, som efterfølgende fræses.

CNC fræs - hvordan fungerer det?

CNC fræsning er en process, hvor man kan fremstille forskellige emner med forskellige overflader. Selve processen foregår ved en maskine, som kan være et flerakset bearbejdningscenter, en automatdrejer eller en langdrejer. Det emne, der skal fræses i, spændes fast i den pågældende maskine, som er fastmonteret på et fast plan - et såkaldt fræseplan.

Dette fræseplan bevæger sig i maskinens længderetning, mens roterende skarpt værktøj fjerner unødigt materiale fra emnet. Der er stor forskel på, om emnet roterer ved CNC fræsning eller ej. Det afhænger af materiale, maskiner osv.

Ydermere er der forskel på, hvor store emnerne kan være for CNC fræs. Det afhænger af, hvilke maskiner, den pågældende virksomhed har. De gode maskiner kan fræse 3600 mm i længden, 2000 mm i bredden og 600 mm i højden. Forhør dig, inden du beslutter dig for, hvem der skal fræse dit materiale.

Hvad kan CNC fræses?

Mange ting kan CNC fræses. Det er blot vigtigt, at du som kunde finder ud af, om firmaet har de nødvendige programmer og maskiner til din CNC fræsning. Det er en god idé at sikre dig, at leverandørens computer er tilsluttet et korrekt program. Det kunne være CAD/CAM programstationer, der kan hente tegninger direkte fra en 3D Inventor, som er velegnede til CNC fræs.

Sikr dig, at virksomheden har en streng kvalitetskontrol. Derved ved du, at du først får dine fræsede emner, når de er blevet nøje undersøgt. Har der været en fejl i programmeringen, får du nemlig ikke de emner, du har bedt om. En virksomhed med en udførlig kvalitetskontrol sikrer dig, at du får en optimal CNC fræsning.

Der er meget få grænser for, hvad der kan CNC fræses. Så kom endelig i gang.