Abonnementsartikel

Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i Dansk Byggeri har udgivet fire nye vejledninger, der viser, hvordan nedrivnings- og saneringsopgaver skal udføres.

Hos Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i Dansk Bygger oplever man meget store udsving i kvalitet og pris på mange af de nedrivnings- og saneringsopgaver, der hver dag bliver udført rundt om i landet. Derfor har man lanceret et nyt sæt vejledninger, som skal sikre et fælles udgangspunkt, når bygherrer, rådgivere og entreprenører i fællesskab skal gennemføre opgaver, der involverer problematiske stoffer.

- Hvis nedrivning- eller saneringsopgaver ikke bliver udført på en ordentlig og sikker måde, går det først og fremmest ud over medarbejderne, der unødigt risikerer helbredet, fordi de bliver udsat for sundhedsskadelige stoffer som pcb, asbest eller bly. Samtidig kan en forkert håndtering af farlige materialer blive et alvorligt problem for bygherren, der risikerer at løbe ind i forsinkelser og ende med en større slutpris end forventet, fordi byggeprocessen ikke har været ordentligt planlagt og styret undervejs, siger formand for Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i Dansk Byggeri, Thomas Kingo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nedrivnings- og miljøsaneringsvirksomhederne er det derfor afgørende, at bygherrer og deres rådgivere fra projektets start har kendskab til gældende regler og krav.

Håber på bred anvendelse

De nye vejledninger er udarbejdet med henblik på, at man kan henvise direkte til dem i udbudsmaterialerne. Det er mere end 10 år siden, man udformede de første vejledninger. Siden er der kommet endnu mere opmærksomhed på miljøfarlige og sundhedsskadelige stoffer i bygninger, og det har medført nye regler. Samtidig har branchen også gjort sig mange gode erfaringer, der bliver båret videre i de nye vejledninger, siger Thomas Kingo.

- Jeg håber, at anvisningerne vil blive brugt flittigt i branchen, for det er både til gavn for bygherrer, rådgiver, entreprenør og ikke mindst den grønne omstilling. Når der ikke er styr på, hvad reglerne siger om håndtering af miljø- og sundhedsskadelige stoffer, så risikerer bly, pcb og asbest at havne frit i naturen, siger han.

rich-media-2
Der er kommet nye vejledninger om håndtering af farlige materialer i nedrivningsbranchen. Pressefoto.

Vejledningerne om bly, PCB og asbest er revisioner af tidligere udgaver, mens vejledningen om støv er helt ny. Vedledningerne kan frit bestilles hos Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i Dansk Byggeri eller de kan hentes her.