Abonnementsartikel

Aabenraas gamle kraftværk er under nedrivning. Den 184 meter høje skorsten lever endnu, men kun fordi blæsten driller.

Det er efterhånden længe siden, der blev lukket for den sidste biokedel på Enstedværket i Aabenraa. Det skete 30. oktober 2013, og siden da har værket ikke været i drift.

Nedrivningen af værket er da også godt i gang. Blok 2 forsvandt i takt med at 2017 gik på hæld, og siden har Aabenraa-virksomheden Rimeco A/S, der har speciale i nedbrydning og genanvendelse, rettet blikket mod blok 3, der har optaget et areal på 134.000 kvadratmeter. Her har der stået to store bygninger og en skorsten. Nu er der blot skorstenen tilbage, efter den sidste af de to bygninger, denox-bygningen mod vest, fik sprængladninger om benene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvad så med den 184 meter høje skorsten? Det spørgsmål har Klaus Peter Riggelsen, Rimeco-ejer og direktør ofte måttet forholde sig til.

- På grund af vind og vejr har vi ikke rigtigt kunne forbedrede noget i forhold til nedtagningen, men skorstenen forsvinder i løbet af foråret, siger han i dag til jv.dk.

Enstedværket blev bygget af andelsselskabet Sønderjyllands Højspændingsværk i 1958 og siden udvidet med en blok 2 i 1969. Blok 3 kom til i 1979. Værket ligger på et 29 hektar stort areal ved Aabenraa Fjord.