Abonnementsartikel

Det kan have både økonomiske og helbredsmæssige konsekvenser, hvis ikke man har styr på de miljøfarlige stoffer i byggeriet.

PCB, tungmetaller, asbest og bare støv generelt. Der er gennem årene blevet bygget med ganske mange forskellige, forfærdelige stoffer, som kan skade såvel medarbejdere som miljøet.

Da opfattelsen af, hvordan man bør undersøge en bygning før renovering eller nedrivning, varierer iblandt kommuner, bygherrer, rådgiverer og entreprenører, gør man klogt i at kigge en ekstra gang i det nye sæt vejledninger, som netop er udkommet fra Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen under Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det forklarer fagchef Morten Sejbjerg fra Dansk Miljørådgivning A/S - en landsdækkende virksomhed, der blandt andet udfører bygningsundersøgelser samt vejleder bygherrer og nedrivere i, hvordan man bedst kommer omkring arbejdsmiljøet, samt bortskaffelse og håndtering af miljøfarlige stoffer.

Man bør kortlægge opgaven og få fagfolk til at udføre den, når det kommer til skadeligt byggeaffald.

Fagchef Morten Sejbjerg

Dansk Miljørådgivning A/S

- Særligt i dag, hvor vi står overfor at skulle nedrive eller renovere store dele af en ældre bygningsmasse, er der behov for at være på omgangshøjde med udviklingen - og den går stærkt, siger fagchefen og understreger:

- Den ældre bygningsmasse er kendetegnet ved, at man benyttede masser af farlige stoffer i bygningerne: tungmetaller i maling, PCB i fuger og asbest i fliseklæb og rørisolering. Derfor bør enhver der beskæftiger sig med nedrivning eller renovering kunne sin vejledning fra A til Å, lyder det.

Til både nye og gamle

Alle i byggeriet har gavn af de nye vejledninger, forklarer Morten Sejbjerg. Køber man sig en dozer eller en gravemaskine, kan man i princippet kalde sig nedriver. Men det ændrer ikke ved, at arbejde med eksempelvis PCB skal udføres forsvarligt og efter gældende regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skal du opsætte en trekammer-sluse og etablere undertryk i arbejdsområdet, eller er det nok sætte tape på dørene ind til rummet, hvor der arbejdes? spørger fagchefen retorisk og svarer selv:

- Det er spørgsmål, som den nye vejledning kommer med svar på. Og det har mange nedrivere og fagentreprenører behov for at sætte sig ind i. Det gælder i særdeleshed de nye i branchen. Men vejledningen tåler også en genopfriskning hos mange af de erfarne, siger Morten Sejbjerg, som indskærper, at der i vejledningerne findes meget viden, som burde stå i klar erindring hos alle, der beskæftiger sig med skadeservice, renovering eller nedrivning i Danmark i dag.

Det hjælper at planlægge

For der er ræson i at komme de miljøfarlige stoffer i forkøbet via grundige forundersøgelser. Hvis det under en bygge- eller renoveringsproces senere bliver opdaget, at der er materialer i et gammelt byggeri, som skal håndteres efter særlige forskrifter, kan det gå hen at blive dyrt for bygherre - og måske også entreprenøren, men allerværst går det ud over de udførende, der arbejder i uvidenhed uden de korrekte værnemidler.

- Hele kæden i byggeriet i dag er sat sådan op, at det er dyrt, når arbejdet bliver sat på hold hos en af underentreprenørerne. Lige pludselig står man med en leverance, som ikke kan komme ind på pladsen, eller en entreprenør, som ikke kan komme i gang, og det ender som regel det sidste sted, nogen ønsker - nemlig som en voldgift. Derfor bør man kortlægge opgaven og få fagfolk til at udføre den, når det kommer til håndtering af miljøfarlige stoffer i byggeriet, forklarer Morten Sejbjerg.