Abonnementsartikel

KRL Udlejning købte i efteråret en 50 ton gravemaskine fra Komatsu. Den har stort set arbejdet uafbrudt lige siden, men det er uden skovl.

Det kan lyde uvirkeligt, at en entreprenør køber en gravemaskine med en plan om, at den aldrig skal sætte en skovl i jorden. Men det er ikke desto mindre, hvad Kristoffer Larsen fra KRL Udlejning har gjort. I oktober sidste år fik han leveret sin nye cirka 50 tons tunge Komatsu PC490LC-11, som er købt med ét formål: spunsarbejde.

- Den kommer aldrig til at grave hos mig. Den skal bore huller og sætte spuns. Jeg er ikke typen, som gider sidde mange timer i en maskine hver dag og grave, siger Kristoffer Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med udgangspunkt fra hjemmeadressen i Hillerød bringer spunsarbejdet ham og hans ansatte vidt omkring. Denne dag arbejder han i Lyngby, og snart skal maskinen på opgave i Knuthenborg Safaripark på Lolland. Det er også sket, at han har vibreret spuns i det jyske samt Norge og Sverige.

- Det er som regel kunden, der finder os og bestiller os til en opgave. Spunsverdenen er en lidt lukket verden, hvor de store konkurrenter ikke er så glade for at leje hjælp hos hinanden, hvis de mangler ekstra kapacitet i en periode. Da er det nemmere for mig som et lille firma at få arbejde hos dem, og jeg er reelt en joker for dem alle, siger Kristoffer Larsen, hvis kalender er godt booket det næste lange stykke tid, og maskinen har næsten ikke stået stille siden leveringen.

rich-media-2
Et par glade folk ved leveringen af maskinen i oktober. Til venstre er det Kristoffer Larsen fra KRL Udlejning flankeret af Scantruck-salgskonsulent Jesper Björg.

Bliver behandlet seriøst

Han etablerede sit primære firma KL Svejseteknik i 2012, og siden slutningen af 2018 har han udført spunsarbejde via KRL Udlejning. I 2012 var de to medarbejdere. I dag er der 24, og i 2019 vandt KL Svejseteknik endda en Gazellepris af Børsen.

Med flere og større opgaver i kalenderen var det derfor nødvendigt hos Kristoffer Larsen at udskifte sin 30 tons Komatsu til en større model. Valget faldt igen på Komatsu.

- Jeg følte mig taget seriøst gennem hele forløbet og blev behandlet godt hos Scantruck. Jeg talte også med andre leverandører, men her oplevede jeg at blive mødt med arrogance. Jeg ved godt, at jeg ikke er et stort firma, som køber 200 maskiner, men jeg vil også behandles seriøst, når jeg henvender mig. Det var min oplevelse af forskellen mellem Scantruck og de andre mærker, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden handlen var en ny Komatsu dog ikke hans favoritmaskine.

rich-media-4
Her er maskinen i gang ved et erhvervsbyggeri i Lyngby i slutningen af januar.

- Jeg kunne godt tænke mig en maskine med citybom, så jeg har et knæk midt på gravearmen. Så kunne jeg håndtere spuns tættere på maskinen. Men det udvikler Komatsu slet ikke i længere i den størrelse. Det understreger Scantrucks kundepleje, når det alligevel endte med en Komatsu, siger Kristoffer Larsen, der til gengæld arbejder med et "næb" for enden af gravearmen for øget løftehøjde til den løsthængende spunsvibrator.

Maskinen er ikke fabriksny og kategoriseres derfor som en brugt maskine. Men det havde ingen betydning for Kristoffer Larsen.

- Den havde kun kørt 600-700 timer, da jeg købte den, så jeg ved ikke, hvor brugt den reelt er, siger Kristoffer Larsen.

rich-media-5
Gravemaskinen havde 6-700 timer på tælleren, da KRL Udlejning købte den.