Abonnementsartikel

Når store dele af Danmark er lukket ned, er det uacceptabelt af overenskomstforhandlingerne fortsætter, mener faglig klub.

Lørdag morgen var hovedindgangen til Forligsinstitutionen muret til. På muren hang en seddel, hvor der stod:

"LUKKET PGA. CORONA! HILSEN MURERE OG MURERARBEJDSMÆND".

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Facebooksiden Murer og Murerarbejdsmændenes faglige klub er billeder af aktionen lagt på. Ifølge folkene bag har de fået tilsendt et skriv sammen med billederne:

"Forligsen er lukket!

Vi har i nat valgt at lukke forligsen for at sætte en midlertidig stopper for de forhandlinger som foregår derinde. Det gør vi fordi, at Danmark lige nu står i en corona krise. Samtlige offentlige institutioner er lukket og selv vores fagforeninger er i kriseberedskab. Vi mener at det skaber et unfair og dårligt grundlag for en god forhandling. For mens hele samfundet er ramt af corona og tager ansvar for krisen, spænder det også ben for at vi kan mobilisere vores kolleger, at vi kan have en ordentlig dialog og at vores forhandlere og forhandlingsudvalg kan mødes uden større bekymringer.

Derudover vil vores eneste våben i denne forhandling, strejken, være fuldstændig udvandet og svær at gennemføre, når hele landet er lammet i forvejen. Grundlaget for en fair forhandling er at der er to parter, som begge kan kæmpe. Men i disse tider er vores våben svækket.

Disse forhandlinger er enormt vigtige for os. For vi har nogle simple og solidariske krav. Vi vil have sat en stopper for social dumping og få hævet bunden i vores branche. Vores udenlandske kolleger skal ikke længere skal behandles som andenrangsborgere. Vores arbejdsvilkår er alt for vigtige til at blive forhastet igennem, midt under en epidemi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kræver vi at forhandlingerne udskydes til corona krisen er drevet over. Vi vil have regeringen og Mette Frederiksen til at tage ansvar og få skabt et grundlag for en fair forhandling!

Hilsen Murere og Murerarbejdsmænd for fair forhandlinger og folkesundhed".

"Styrkeforholdet er svækket"

Lørdag aften er der lagt en ny udtalelse ud. Heri står der blandt andet:

"Styrkeforholdet er svækket i arbejdskøbernes favør, arbejdsmarkedets parter imellem, og den demokratiske proces er kraftigt reduceret i fagbevægelsen.

Murer og murerarbejdsmændenes faglige klub er af den holdning, at forhandling under disse forhold er uacceptable.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi kan ikke acceptere, at forhandlinger der gælder vores arbejdsforhold og rettigheder der gælder 3 år frem, forgår på disse premisser.

Ligeledes vil vi ikke acceptere, at man udsætter vores forhandlere på en måde, der ifølge de danske myndigheder er stærkt tvivlsom i forhold til håndteringen af corona-situationen".

Den faglige klub kræver forhandlingerne udsat.