Abonnementsartikel

28 tons Liebherr til Dangrus skal være god ved både bundlinje og den grønne profil.

Der skal en ged til, hvis køerne skal ligge og have det godt i deres båse. En gummiged med en velvoksen skovl, der kan flytte og læsse store mængder ko-sand. En ny ged er netop rykket ind hos Dangrus i Bjørumslet Grusgrav ved Løgstør, og dermed er der sikkerhed for, at der løbende kan holdes gang i produktionen af omkring 25.000 tons ko-sand om året.

- Vi har rigtig godt sand til køernes sengebåse, og vi laver masser af det. Naturligvis foruden de andre råstoffer, vi hele tiden leverer ud af grusgraven, blandt andet til anlægsprojekter. Netop nu går den lokale kommune i gang med en stor kloakseparering i Ranum by blot få kilometer fra grusgraven. Den leverer vi også anlægsmaterialer til, og det er jo godt for miljøet, at der er kort transportvej. Vi vil gerne gøre tingene så grønt som muligt. Det er godt både for miljøet og for vores bundlinje, forklarer medejer af Dangrus ApS Ulrik Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Ulrik Kristensen, medindehaver af Dangrus (til højre) og Per Lyngholm fra Johs. Møllers Maskiner A/S giver hånd på 28 tons funklende ny Liebherr L580 Xpower.

Masser af heste

Der er også heste involveret, når den nye ged flytter sand til køerne. Masser af heste. Den nye Liebherr L580 X-power gummihjulslæsser har 317 af dem i motorrummet, og med skovlen på seks kubikmeter til både at flytte materialerne op i Powerscreen-sortereren og efterfølgende læsse lastbilerne, bliver det til noget. Det er den danske Liebherr-importør, Johs. Møllers Maskiner A/S, der har leveret den nye læssemaskine, som har afløst en gummiged af et andet mærke.

- Den var 12 år gammel og simpelthen slidt op. Så mente vi, at det var tid til at vælge en Liebherr-maskine, som vi véd er billig at køre med. Den er vores første Liebherr, men det tegner rigtig godt. Maskinen kører fint, og Liebherr har jo et rigtig godt ry for at være nøjsomme med brændstoffet. Det handler naturligvis både om klimabevidsthed og om kroner og øre på bundlinjen, fortæller Ulrik Kristensen.

Det er maskinfører Kim Nysum, der sidder i kabinen på den 28 tons tunge læssemaskine i det daglige. Han har hurtigt vænnet sig til de nye omgivelser, og mens mester sætter pris på billig drift af maskinen, glæder manden i førersædet sig ikke mindst over et rigtig godt udsyn. Samtidig har Dangrus fået den nye Liebherr L580 Xpower leveret med udvidet lyspakke og en del andet ekstraudstyr.

Tre grusgrave

- Selv for en erfaren maskinfører er det er jo også med til at sikre effektivitet, når han nemmere kan orientere sig. Det gælder både når der hældes materialer i sortereren og siden læsses på lastbilerne, siger Ulrik Kristensen.

Foruden Bjørumslet Grusgrav har Dangrus også to andre grusgrave i Himmerland og Vesthimmerland. Nemlig Hornum/Bjørnstrup Grusgrav og Blære Grusgrav, som begge ligger lidt nord for Aars. Totalt solgte Dangrus sidste år omkring 670.000 tons materialer fra de tre grusgrave.