Abonnementsartikel

Den svenske entreprenørgigant har netop offentliggjort kvartalsregnskabet for tre begivenhedsrige måneder. Og det går glimrende, lyder meldingen. 

Corona-krisen kradser - også i byggeriet. Det rapporteres fra flere sider: Både fagbevægelsen, Dansk Byggeri og Erhvervsministeriet med flere. 

Men hos NCC Danmark går det ikke ned ad bakke. Her mærkes krisen, understreger administrerende direktør Tomas Carlsson, men mest i form af, at man er nødt til at tage nye forholdsregler på både kontoret og byggepladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken ordrebøger eller nettosalg lider under den største epidemi i 100 år, fortæller han på en telefonforbindelse fra hovedkontoret i Sverige. 

- I flere af de nordiske lande, hvor vi opererer, har vi måtte udskyde projekter og finde nye løsninger, men ikke i Danmark. Her oplever vi fremgang og stabil vækst i forretningen, siger han til Maskinteknik og påpeger, at man er lykkes med at vinde mange større opgaver især, som virkelig batter i forretningen.

Det gælder blandt andet en renoveringsaftale med den københavnske boligforening FSB, opgaver på Nyt Hospital Nordsjælland, byggeriet af Nicolinehus i Aarhus Ø og flere andre. 

Medarbejderne trækker læsset

Fremgangen i Danmark gør sig altså gældende - mest markant - på væksten i ordretilgangen, som i første kvartal nærmer sig små 150 millioner kroner sammenlignet med samme periode året før. NCC Danmark har dermed kommende opgaver for godt 2,67 milliarder kroner, hvilket betyder, at man er godt rustet til at kunne arbejde sig gennem krisen. 

- I Danmark har på ryggen af et godt år lagt fundamentet til et endnu bedre. Og det skyldes i høj grad, at vores medarbejdere har håndteret udfordringerne ekstremt godt - både i forhold til corona, men også i en branche, hvor marginerne er små, siger Tomas Carlsson og løfter sløret for en dansk særhed, der adskiller NCC Danmark fra de andre nordiske lande. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke set nogen ændring i sygefraværet i Danmark i forbindelse med corona-krisen. Det står i modsætning til Norge, Sverige og Finland, hvor man har set et mindre stigning, fortæller han, men ønsker ikke at spå om, hvad det skyldes. Tomas Carlsson konstaterer kun, at det medvirker til et styrket NCC. 

Fremtiden er en lukket bog

Et stærkt hold gør det dog ikke alene. Selv om medarbejderne tilsyneladende klarer alle skær i corona-farvandet uden at ryste på hænderne, er det ikke til at sige, hvordan forretningen tager sig ud, når man kigger bare et lille år ud i fremtiden. 

- I byggebranchen er virksomhedernes performance bundet tæt sammen med landenes BNP, og alle tegn viser, at det er for nedadgående. Det gælder alle de nordiske lande. Men hvad den reelle betydning bliver for NCC Danmark, kommer først til at stå klart i de kommende kvartalsregnskaber, siger Tomas Carlsson og understreger, at han er ved godt mod. 

- Vores medarbejdere har formået at lave en "turn around" i vores asfaltforretning i Danmark. Den rykker virkelig lige nu. Samtidig holder vi dampen oppe i både NCC Building og NCC Industry, som er kommet virkelig godt fra start i år, siger han.