Abonnementsartikel

NCC er i fuld gang med kælderetablering i byggegruben på milliardprojektet i Aarhus. Til efteråret går elementmonteringen i gang over gadeniveau.

AARHUS: Tre store byggekraner er rejst over byggepladsen på havnen i Aarhus, hvor NCC er i gang med at opføre det imponerende Nicolinehus-projekt med en entreprisesum på 977 millioner kroner.

I øjeblikket arbejder entreprenøren stadig nede i byggegruppen med udførelsen af de to kælderetager, og om kort tid monteres den sidste af de i alt fire byggekraner, inden projektet senere på året for alvor skyder op over terræn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt her på projektet er stort, og det gælder også, når vi støber.

Senior projektchef Henning Poulsen, NCC

Som naboerne i området formodentligt har bemærket, blev entreprenøren for godt tre måneder siden færdig med at ramme pæle.

- Vi har rammet 2.600 pæle, som svarer til en samlet længde på 44 kilometer, og siden har vi haft travlt med betonarbejdet, fortæller projektdirektør Henrik Korr fra NCC.

Op til 17 etager

Sammen med senior projektchef Henning Poulsen viser han denne småblæsende maj-eftermiddag Maskinteknik rundt på den store byggeplads, hvor omkring 50 timelønnede i øjeblikket arbejder på projektet.

rich-media-3
Under hver spand er toppen af en af de i alt 2.600 pæle, der er rammet i. Foto: Torben Jastram.

- Når vi kommer over terrænniveau og begynder at arbejde med flere opgaver samtidig, bliver vi også mange flere folk på pladsen. Når vi bliver flest, vil jeg tro der vil være 200 håndværkere i gang - foruden omkring 20 funktionærer, siger Henning Poulsen, som kender rigtig meget til Aarhus Ø, hvor han tidligere har været med til at opføre både Isbjerget og Havneholmen.

Nicolinehus-projektet indeholder to karréer i varierende højde op til 17 etager med et stræde imellem sig. Strædet skaber en diagonal passage mellem det nye havnebad og lystbådehavnen og binder dermed de nye bylivsaktiviteter langs havnebadet sammen med resten af området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støber 500 meter ydervæg

NCC er blandt andet i gang med at støbe kælderydervæggene langs spuns-væggen, som hele vejen rundt løber op i næsten 500 meter.

- Alt her på projektet er stort, og det gælder også, når vi støber. Normalt vil man støbe vægge på en etage af gangen, men vi støber begge etager i én arbejdsgang. Det er cirka 7 meter i højden, og så kan vi klare 24 meter i bredden ad gangen, fortæller Henning Poulsen.

rich-media-6
Der kan støbes 7 gange 24 meter kældervæg i en arbejdsgang. Foto: Torben Jastram.

Sydfransk markedsstemning

Kælderetagerne kommer til at omfatte et crossfit-center og diverse teknik- og kølerum samt naturligvis p-pladser til de 240 boliger og butikkerne i stueetagen. Her kommer en Føtex-butik og en stribe mindre forretninger under den sydlige karré, som samtidig bliver den største og højeste bygning. Her etableres 180 ejerboliger.

I den anden karre opføres omkring 60 lejeboliger, mens der også bliver plads til tre etager med kontorer, fitness samt en såkaldt food hall, som bygherren Bricks har fundet inspiration til i Sydfrankrig. Både food hall og Nicoline Kochs Plads på nordsiden af byggeriet skal spille sammen med områdets øvrige markedsaktiviteter, blandt andet den nærliggende strandbar samt havnebadet.

Logistikken bliver et puslespil

- Elementrejsningen begynder til efteråret, og det bliver med betonelementer med indstøbte sten fra Petersen Tegl. Det er Ambercon i Nordjylland, der producerer de ca. 1.000 stk. facadeelementer. Alle vinduer monteres på elementfabrikken, inden elementmontagen på byggepladsen forklarer Henrik Korr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de udfordringer, som entreprenøren kommer til at kæmpe med, bliver formodentlig logistikken. For der er tale om et stort byggeri med meget store mængder materialer og komponenter.

- Byggeriet fylder stort set hele grunden, så vi har ikke så meget plads til biler og materialer. Derfor er det utroligt vigtigt, at hele logistikpuslespillet virkelig er gennemtænkt. Det er nødvendigt, fastslår Henning Poulsen.

rich-media-8
Senior projektchef Henning Poulsen har tidligere været med til at opføre både Isbjerget og Havneholmen andetsteds på Aarhus Ø. Foto: Torben Jastram.

Han fortæller, at der i elementmontagen blandt andet skal bruges 2.600 kubikmeter beton, 400 tons armering, 500 bjælker, 1.000 facadeelementer, 2.200 indvendige vægge samt 58.000 kvadratmeter huldæk. Dertil kommer det igangværende in situ-arbejde med blandt andet 12.500 kubikmeter beton, 1.500 tons armering og 12.000 kvadratmeter forskalling.

- Det meste her på pladsen er stort, men det er også et storslået projekt, vi er med til at bygge, siger han.

rich-media-9
Visualisering: Aart Architects.