Abonnementsartikel

Der skal for Vejdirektoratet, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og Sund & Bælt udarbejdes beslutningsgrundlag for, hvor forbindelsen bedst kan etableres.

Etableringen af en fast Kattegatforbindelse kan være med til at styrke mobiliteten, øge forsyningssikkerheden og gøre det hurtigere at rejse mellem Danmarks to største byer.

I marts afleverede Cowi resultaterne af forundersøgelsens første analysefase. Her undersøgte rådgiveren mulighederne for en ren vejforbindelse og en kombineret vej- og jernbaneforbindelse over Kattegat ad forskellige korridorer fra Midtsjælland til Århus via Samsø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu har Cowi vundet opgaver i næste analysefase, hvor antallet af mulige korridorer gerne skal indsnævres. For Vejdirektoratet og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, skal Cowi både i forhold til teknik og miljø vurdere de mulige korridorer for vej- og jernbaneanlæg i Jylland og på Sjælland. Og for Sund & Bælt skal man undersøge de tekniske løsninger imellem Sjællands og Jyllands kyster, inklusive korridorer via Sjællands Odde.

Formålet er at afveje fordele og ulemper ved de forskellige korridorer og tilvejebringe et solidt beslutningsgrundlag for den politiske drøftelse om det videre forløb, herunder om Kattegatprojektet skal fortsætte til en VVM-undersøgelse (vurdering af virkninger på miljøet).

Fokus på teknik, miljø og natur

På land skal Cowi undersøge, hvordan Kattegatforbindelsen blandt andet kan påvirke naturområder, landskab, mennesker og bysamfund.

- Vi skal vurdere og beskrive konsekvenserne i de mulige korridorer ud fra både et teknisk, miljø- og naturmæssigt perspektiv. Og se på hvordan vej og jernbane placeres mest hensigtsmæssigt, hvordan vi kan koble Kattegatforbindelsen til eksisterende infrastruktur, og hvordan den korteste rejsetid opnås. Udover at være et enormt infrastrukturprojekt, der skal kunne realiseres rent teknisk, handler det også om at evaluere og reducere eventuelle negative indvirkninger af en fast Kattegatforbindelse på miljø og lokalsamfund, fortælle projektleder Dorte Petersen fra Cowi.

En bro, tunnel eller begge dele

Cowi skal også være med til at afdække de bedst egnede korridorer og tekniske løsninger over Kattegat fra Sjælland til Jylland:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal arbejde med optimering og blandt andet se på, om f.eks. en bro, en tunnel eller en kombination heraf er den bedste løsning. Og vi skal vurdere, hvilken betydning de geotekniske forhold har for de anlægstekniske og konstruktive løsninger, samt hvordan en fast Kattegatforbindelse kan påvirke sejladsen i området. Alt sammen til brug for en samlet afvejning af fordele og ulemper ved de mulige korridorer, fortæller Peter Reinholdt, Cowi