Abonnementsartikel

Genbrugsvirksomheden fra Odense kan sælge alt det genbrugsmateriale, som man kan fingrene i. Men forædlingen er en kunst, når sommeren nærmer sig.

Når man arbejder udendørs, er det som regel lækkert med en blå himmel og 25 grader. Men ikke hos genbrugseksperterne fra HJ Hansen. I Odense viser det tørre vejr sig nemlig at være en dårlig kollega, når nedknusningen af beton fra Aalborg Portlands gamle cementsiloer fra Odense Havn skal til at i gang. Vi vender snart tilbage hvorfor.

For snurrende kværne eller ej, går det glimrende hos HJ Hansen. Odense-virksomheden oplever lige nu massiv efterspørgsel på netop nedknust beton. Varen er i høj kurs, efter at byggeriet i stigende grad er kommet med på den bæredygtige dagsorden, lyder meldingen fra Sophus Borch, der er produktchef hos HJ Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På vores anlæg i Dons oplevede vi for nylig, at der blev udsolgt efter kun halvanden uge. Normalt tager det tre uger at få afhændet alt materialet efter en knusning, siger han og tilføjer:

- Der er rift om det, erklærer produktchefen og fortæller, at HJ Hansen afsætter til både selvstændige vognmænd og entreprenører.

Deltidsknusning for viderekommende

Det er dog ikke HJ Hansen selv, som står for knusningen. Man har i stedet udviklet en forretningsmodel, hvor man har tegnet miljøgodkendelser til 30 såkaldte "knusedage" årligt.

Det betyder, at man lægger opgaven ud til en underentreprenør og kun, når der er arbejde til et par dage i streg.

- Vi har en aftale med MIS Recycling, og det er vi godt tilfredse med. Vores store fordel er, at vi har en masse plads. Folk kan nemt komme af med store mængder byggeaffald på en gang - og de kan også nemt hente store mængder. Det virker for os, forklarer Sophus Borch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedknust beton er den primære forretning, men HJ Hansen gør også i blandt andet blandingsgods, der er tegl og beton i miks samt i knust asfalt. Nøgleordet er nærhed.

- Vi samler primært ind fra et område i en radius på cirka 30 kilometer. Det er her, det bedst kan svare sig. Skal materialet komme længere væk fra stiger prisen til et ikke konkurrencedygtigt niveau, siger produktchefen.

Sådan undgås støvskyer

Nå, men hvorfor kunne maskineriet så ikke køre, da Maskintekniks udsendte ud kom forbi? Jo, det skyldes såmænd en lille smule støv.

- Hvis vi startede knusningen nu, ville vi stå i en kæmpe støvsky. Vi er først nødt til at få meget mere vand på det deer', lyder det på klingende fynsk fra en af folkene på pladsen, da han skal forklare produktchef Sophus Borch, hvorfor maskineriet ikke kører.

rich-media-3
Hos HJ Hansen genanvender man alt fra gamle havefliser til forældede cementsiloer. Produktchef Sophus Borch viser Maskinteknik rundt på pladsen. Foto: Thøger Raun.

De gamle siloer fra Aalborg Portland har nemlig ikke været helt tomme. Der er derfor en god del gammel cement i blandt det neddelte beton og med de pæne temperaturer, som der er på Odense Havn denne dag, ville det fine materiale kunne afstedkomme en mindre støv-tornado, hvis man gik i gang med knusningen, før materialet er godt gennemblødt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kommer snart noget vand, og så må vi se, lyder meldingen tilbage, og Sophus Borch trækker på skuldrene. - Vi er nødt til at tage hensyn til både folkene på pladsen og naboerne, så det bliver ikke lige nu, der skal knuses, forklarer han.