Abonnementsartikel

De 98 kommuner har planlagt byggeprojekter for 72,5 milliarder kroner frem mod udgangen af 2023.

Veje, cykelstier, skoler og daginstitutioner er de hyppigst forekommende projekter i de danske kommuner. Det fremgår af rapporten "Kommunale Byggeprojekter 2020-2023", som Byggefakta står bag.

I alt har de danske kommuner planlagt byggeprojekter for 72,5 milliarder kroner fordelt på 6221 projekter fra 2020 til 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er dog stor forskel på hvor meget de enkelte kommuner planlægger at bygge. Det fremgår af rapportens tal "Byggeaktivitet pr. indbygger", der gør det muligt at sammenligne kommunernes relative byggeaktivitet på tværs af landet.

I gennemsnit har kommunerne planlagt byggeprojekter for 12.446 kroner pr. indbygger i den fire-årige periode. Læsø Kommune og Københavns Kommune ligger i hver sin ende af skalaen med aktiviteter for henholdsvis 2449 kroner og 16.983 kroner pr. indbygger.

Anlægsarbejde, skoler og daginstitutioner fylder mest

Anlægsprojekter, såsom veje og cykelstier, udgør 36 procent af de planlagte projekter i kommunerne og dækker over projekter for knap 26 milliarder kroner. Projekter indenfor skoleområdet fylder også blandt kommunernes investeringer. Med planlagte projekter for over 21 milliarder kroner udgør denne gruppe 30 procent af kommunernes planlagte projekter frem til 2023.

- Der er dog store regionale forskelle på, hvilke projekter der prioriteres i landets 98 kommuner. I kommunerne i Region Syddanmark er det især anlægsprojekter, der fylder blandt de planlagte projekter. Her udgør anlægsprojekterne hele 48 procent af de planlagte projekter i regionens kommuner, hvilket er markant over landsgennemsnittet. Det ser noget anderledes ud for kommunerne i Region Hovedstaden, hvor det især er indenfor børne- og ungeområdet, der bruges flest penge - og området tegner sig for hele 37 procent af de kommunale projekter i regionen de kommende fire år, fortæller direktør fra Byggefakta Thomas Bejer-Andersen.

Godt nyt til de mindre håndværkere

Der er gode nyheder for de mindre lokale håndværkere, da der er markant flere små kommunale projekter på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele 60 procent af de planlagte kommunale projekter er små projekter med budget op til 5 millioner kroner. Det dækker over 3701 projekter med en samlet værdi på knap 6,5 milliarder kroner. De mange små projekter skyldes blandt andet suspenderingen af det kommunale anlægsloft i forbindelse med Covid-19, afslutter Thomas Bejer-Andersen.