Abonnementsartikel

Alle entreprenørmaskinværksteder i Danmark skal kende Sjørup Group, uanset om det handler om nye, originale reservedele eller brugte. Det er direktør Ole Lauridsens plan for det hurtigt voksende eftermarkedsområde.

Nordeuropas største traktorophugger har udvidet sin forretning signifikant på et helt andet område. Det begyndte med, at Sjørup Group kunne se en idé i også at ophugge gamle entreprenørmaskiner. I første omgang teleskoplæssere og rendegravere. Siden er sortimentet udvidet med blandt andet gravemaskiner og gummigede.

- Vi kunne jo se, at entreprenørmaskinerne stort set indeholder de samme vitale dele - aksler, transmissioner og hydrauliske produkter - som der sidder i de traktorer og landbrugsmaskiner, vi huggede op, siger direktør Ole Lauridsen fra Sjørup Group, der ligger i byen Sjørup ved Viborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem de sidste 12 år har forretningsområdet fået volumen - ikke blot med brugte stumper - men også med nye, originale reservedele. Salget til traktorer og landbrugsmaskiner er dog forsat det største forretningsområde.

Eftermarked kræver volumen

Sjørup Group arbejder i dag tæt sammen med producenter som Dana Spicer, Robert Bosch, Bosch Rexroth, Carraro Drive Tech, ZF og Casappa. Produktpaletten tæller over 50.000 OEM-numre og består af alt lige fra hydrauliske pumper og ventiler til systemer til dieselindsprøjtning, dele til aksler og transmissioner samt hele aksler.

- Det her forretningsområde er meget dynamisk og interessant for os, fordi det værste, der kan ske for en entreprenør, er, at hans maskine holder stille, fordi den ikke kan køre, pointerer Ole Lauridsen.

Strategien er derfor at have et stort bufferlager af nye dele, ligesom sortimentet af brugte stumper yderligere skal udbygges.

Systematik på lageret

De brugte komponenter stammer dels fra gamle, ophuggede entreprenørmaskiner, dels fra forsikringsskadede maskiner (havari, brandskade, trafikskade), hvoraf mange faktisk er nyere modeller. Vitale komponenter bliver pillet ud, efterset, fotograferet, registreret og lagt på pallereoler og er med i det digitale katalog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden har 9000 kvadratmeter under tag og beskæftiger 38 mand. En af dem er Michael Jensen, der blandt andet har til opgave at udvikle forretningsområdet med entreprenørmaskiner. Han lytter til kunderne og prøver at analysere sig frem til, hvordan udfordringerne på markedet ser ud i morgen.

- Vi fornemmer, at sortiment og pris fortsat kommer til at spille en stor rolle. Ud over at vi er stærke på sortiment, er vi også rigtig stærke på priser, fordi vi kan købe nye, originale reservedele hjem uden om fordyrende mellemled, fastslår han.

Der er også et tredje vigtigt element.

- Levering fra dag til dag er altafgørende, hvis kunden vil undgå driftsstop. Det er derfor, vi bruger så mange ressourcer på at opbygge vores bufferlager af nye dele, påpeger Michael Jensen.