Abonnementsartikel

Byggeriet fik en mavepuster med et minus på 5.000 beskæftigede i det første kvartal. Dansk Byggeri forventer dog ikke, at byggeriet bliver ramt af yderligere store fald.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2. kvartal 2020 175.500 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er et markant fald på 5.000 beskæftigede i forhold til 1. kvartal, svarende til en nedgang på 2,8 procent.

Coronakrisen har givet os nogle styrtdykkende kurver, som man ikke troede muligt for blot et halvt år siden.

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri

- Den kvartalsvise byggebeskæftigelse, populært kaldet byggeriets "kongetal", tog et kraftigt dyk i 2. kvartal, hvor coronakrisen kunne mærkes i hele erhvervslivet. Det markante beskæftigelsesfald på 5.000 på et enkelt kvartal skal dog ses på baggrund af et opsving, hvor byggebeskæftigelsen de foregående syv år voksede støt med 37.000 personer i alt, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra blød til hård landing

I forvejen var det Dansk Byggeris forventning, at 2020 ville betyde en blød landing med et mindre fald i byggeaktiviteten blandt andet på grund af et hul i markedet for store anlægsprojekter.

- Men nu har coronakrisen ændret byggeriets bløde landing til en lidt hårdere en af slagsen. Når det er sagt, så tyder det meste fortsat på, at bygge- og anlægsbranchen på bundlinjen kommer forholdsvis helskindet gennem coronakrisen, siger cheføkonomen.

I modsætning til under finanskrisen er både byggeri og boligmarked ifølge Dansk Byggeri en stabiliserende faktor i økonomien.

- Byggeriet er en del af løsningen i forhold til at få sat gang i hjulene igen, både via suspendering af kommunernes anlægsloft, renovering af den almene boligsektor via Landsbyggefonden samt andre klima- og energirenoveringsprojekter, når der skal kød og blod på forårets klimaaftale, siger Bo Sandberg.

Brug for infrastruktur-afklaring

Dansk Byggeri påpeger, at der i lyset af den usikkerhed, som coronakrisen giver, i høj grad er brug for en bred politisk aftale om en langsigtet investeringsplan for infrastruktur, så markedet ved, hvad der udover Femernforbindelsen er i pipelinen af store projekter de kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Coronakrisen har givet os nogle styrtdykkende kurver, som man ikke troede muligt for blot et halvt år siden. Heldigvis befinder byggebeskæftigelsen sig i den mere udramatiske kategori. Men det store spørgsmål på nogle kvartalers sigt bliver, hvor kraftigt fx de faldende erhvervsinvesteringer slår igennem på byggeriet, og om der kommer lige så mange nye opgaver ind, som der færdiggøres, siger Bo Sandberg og tilføjer:

- I forhold til de private boligejere giver det også fortsat god mening med et forbedret og mindre bureaukratisk håndværkerfradrag, så det sikres, at de mange private renoveringsopgaver laves professionelt på det "hvide" marked, siger han.