Abonnementsartikel

Et enigt Folketing har netop landet en aftale, som holder platuglerne væk uden at gøre showet surt for seriøse iværksættere.

Folketinget har netop landet en aftale, som gør det muligt for seriøse iværksættere, der startede deres selskab som et iværksætterselskab (IVS), populært kaldet et 1-krone selskab, at konvertere det til et anpartsselskab (ApS) på rimelige vilkår. Det holder platuglerne væk, uden at ødelægge det for seriøse, hårdtarbejdende iværksættere, mener SMVdanmark.

IVS'erne, der kunne oprettes for én krone, skulle hjælpe iværksættere, der ikke var så stærkt økonomisk polstrede, til at komme i gang med deres virksomhed. Desværre blev ordningen i en del tilfælde misbrugt til for eksempel moms- og skattesvindel, og nu er den lukket. Men der eksisterer stadig cirka 32.000 IVS'ere i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dagens aftale i Folketinget betyder, at et IVS kan konverteres til et ApS, mod at ejeren indbetaler op til 40.000 kroner i startkapital, minus den kapital, der allerede ligger i selskabet. Samtidigt udskydes fristen for indbetaling til 15. oktober 2021.

- Aftalen betyder, at en seriøs, hårdtarbejdende iværksætter nu skal indfri et nogenlunde rimeligt kapitalkrav for at kunne drive sin virksomhed videre. Tidligere var det et krav, at virksomheden skulle være gældfri, før den kunne omdannes til et ApS, så hvis du eksempelvis havde lånt 200.000 kroner til en varevogn, skulle det lån indfris. Det laver dagens aftale om på, og det er vi meget glade for. Samtidigt forlænges fristen for indbetaling. Begge tiltag er rigtigt fornuftige især i en corona-krise, hvor mange virksomheder er pressede, siger chefkonsulent i SMVdanmark, Alexander Nepper.

Selv om han er meget positiv over for aftalen, mener han dog, at kapitalkravet er for højt.

- Vi har EU's næsthøjeste kapitalkrav, og i andre lande kan man stadig starte selskaber for langt mindre beløb, så kravet bør være markant lavere end de 40.000 kroner. Jeg så gerne, at beløbet for at starte et ApS lå på 8000 kroner, alternativt at den indskudte startkapital kan udgøres af en personlig hæftelse, så iværksættere ved opstart ikke skal have penge op af lommen. Vækstvirksomhederne har nøglen til fremtidens arbejdspladser, og vi er i hård international konkurrence om de bedste, så vi har ikke råd til at sætte barrierer op for dem, siger Alexander Nepper.