Abonnementsartikel

En rapport fra Teknologisk Institut viser, at fundamentet under Bach Gruppens Faste Batteri-højhus indeholder genbrugsbeton og støbeskel mellem to lag i fundamentet.

Det ser skidt ud med fundamentet under det 86 meter høje byggeri på Amager, kaldet Faste Batteri. Entreprenøren Bach Gruppen er kommet i strid modvind, efter det er kommet frem, at der er brugt beton til fundamentet til højhuset, som langt fra er stærkt nok.

Nu viser en rapport fra Teknologisk Institut, at der er brugt nedknust beton som tilslag til dele af betonen i fundamentet, uden entreprenøren har rådført sig omkring dette med ingeniørerne bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekstra Bladet har fået indsigt i rapporten, som er sendt til Københavns Kommune.

- Det er vanvittigt, at man har lavet sådan noget beton uden at have rådført sig med dem, der har projekteret byggeriet. Det er fuldstændig gak i låget, at en entreprenør bare gør sådan noget på egen hånd. Så kan man jo ikke have tillid til en entreprenør, hvis han bare gør, som han selv har lyst til, siger ingeniør, lektor og gruppeleder på Aarhus Engineering Henning Laustsen til Ekstrabladet.

Støbeskel i fundamentet

Eksperten er heller ikke begejstret for et andet element i rapporten.

Mellem to lag i beton har prøver fra TI vist, at de to lag beton ikke hæfter på hinanden. Den nederste del af betonen er angiveligt den svageste, hvor det tidligere har været fremme, at betonstyrken ikke er højere, end man ser under et almindeligt parcelhus.

- Hvis bundpladen er beregnet til at være én homogen plade, så er det bekymrende, og så har man ikke fået det, man har bestilt. Men der er flere måder at konstruere sådan nogle ting på, og jeg kender det ikke i detaljer, siger Henning Laustsen til Ekstra Bladet.