Abonnementsartikel

Lauge Bonde var selv med til at udvikle prototypen for maskinfabrikken Chrois for otte år siden - nu kører han tredje generation, som er "lige som de andre".

Når maskinfabrikanter lancerer nye generationer af allerede kendte maskiner, er det som regel med voldsomt fokus på de ændringer, der er sket i forhold til forgængeren. Jo flere, jo bedre. Når entreprenør Lauge Bonde i Skjern i det vestjyske skifter sin grader ud til næste generation, skal der ikke laves ændringer. Den skal være "lige som de tidligere".

rich-media-1
Lauge Bonde lader en Cat 279D levere maskinkraften.

Maskinfabrikken Chrois i Ulfborg skræddersyede da også på det nærmeste det første eksemplar af graderen til Lauge Bonde. Siden har Skjern-entreprenøren skiftet nu to gange til noget nær præcis den samme maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kender Chrois-graderen og véd præcis, hvordan vi skal køre med den for at opnå de optimale resultater. Vores grader kører stort set konstant. Vi kørte over 1000 timer om året med prototypen, som vi fik i 2012. Efterfølgeren har gradet over tre millioner kvadratmeter, fra vi fik den i 2016. Nu har vi så fået den tredje i rækken, og der er ikke ændret ret meget i forhold til den første for otte år siden", siger Lauge Bonde.

Kun småjusteringer

Skjern-entreprenøren arbejder over hele landet, og derfor har Chrois-graderne været vidt omkring, siden direktør Erling "Basse" Chrois afleverede den første til Lauge Bonde i 2012. Det var en maskine, der godt måtte skrues og justeres mere på, da den var prototypen på Chrois-graderen. Det blev imidlertid kun til småjusteringer, før entreprenøren kunne begynde at melde tilbage om erfaringer, som så kunne implementeres i den næste maskine.

rich-media-3
Entreprenør Lauge Bonde klar til at rulle ud med den tredje i rækken af Chrois-gradere.

Anden grader-generation blev lidt højere end den første. Det gav mulighed for at løfte skjoldet mere, og ved samme lejlighed blev skjoldet også forhøjet med 15 centimeter. Ellers blev der ikke pillet nævneværdigt ved Chrois II.

- Når tingene kører og fungerer, vil det jo være dumt at ændre en hel masse bare for at lave om. Så i virkeligheden er det mest, fordi vi godt vil have en ny maskine, som kører som den gamle, forklarer Lauge Bonde med et smil.

Samme Cat

Entreprenøren spænder den samme Cat 279D læssemaskine på bånd efter Chrois-graderen, som også stod for motorkraften til forgængeren. Det er vigtigt for at arbejde effektivt, at graderen parres med en bæltemaskine, som sikrer muligheden for også at grade alle de steder, hvor en hjulmaskine ville give op. Ofte er det bløde materialer, Lauge Bonde og hans maskinførere skal planere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var et åbent hus hos Hydrema i Støvring syd for Aalborg, der kom til at sætte Erling "Basse" Chrois på sporet af grader-produktion. Masser af entreprenører og andre med interesse i store maskiner mødes ved de årlige Hydrema-arrangementer, og både Lauge Bonde, Erling "Basse" Chrois var en tur i Støvring mellem jul og nytår 2011. Det var også konsulent Vagn Sloth Madsen fra Leica, som er ekspert i maskinstyring. Han fik en snak med entreprenøren fra Skjern, som fortalte, at han manglede en grader, der kunne styres helt præcist.

Meldingen fra Vagn Sloth Madsen var klar:

- Jeg har styringen. Få Basse til at lave resten.

Laser og ultralyd

Som sagt, så gjort. Så nu har besøget med fokus på Hydremas dumpere og gravemaskiner ført til et vestjysk grader-hattrick. Tillige har maskinfabrikken i Ulfborg produceret og solgt en del gradere også til andre entreprenører og anlægsgartnere. Nogle af Chrois-graderne er eksporteret til Norge.

rich-media-5
Det blev sprittet hænder både før og efter, da Lauge Bonde (tv) hentede sin tredje grader hos Erling "Basse" Chrois, for naturligvis skulle der stikkes på næven.

Graderne fra Ulfborg er forsynet med avanceret laser- og ultralyd-grej fra Leica Geosystems. Det betyder, at en grader både kan køre efter lasersignaler eller ultralyd. Det er også muligt at benytte begge styringer samtidig. Maskinen selv kan grade i en bredde af 3,4 meter, når flaps i begge sider slås ud. Med flaps inde har graderen en arbejdsbredde på 2,5 meter. Til at komme helt tæt på kanter er der mulighed for at sideforskyde bladet op til 50 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Lauge Bonde skal flytte sin grader, kører han den simpelthen op i en helt almindelig container med larvebåndsmaskine og hele herligheden. Da Erling "Basse" Chrois i sin tid meldte klar med prototypen, havde han været ganske præcis med målebåndet og konstrueret grader til nem og enkelt flytning. Hvis man ikke ønsker container-flytning, kan man i stedet køre maskine og grader op på en lastbil.