Abonnementsartikel

Egenproduktionen af kombi-spulere hos Gøma har nu stået på i 10 år, og produktionen spytter fortsat store og mindre spulere ud fra produktionen.

Hos Gøma i Viborg har man i årtier haft stor erfaring med renovering og ombygning af tidligere slamsugere til kombi-spulere, som både kan suge og spule. Efterhånden som de gamle slamsugere fra specielt 80'erne og til dels også 90'erne er begyndt at blive for gamle og udtjente til en renovering, har Gøma fået opbygget en ret så omfattende produktion af helt nye kombinerede spulere og slamsuger, som går under navnet GK - Gøma Kombi.

- Det er som regel kombispulere fra 8000 til 12.000 liters, der produceres, og udover tankstørrelsen kan udstyret være vidt forskelligt fra maskine til maskine, fortæller Karsten Kammer, salgschef og medindehaver af Gøma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han viser rundt i produktionen, hvor der faktisk tegnes et ret godt billede af det brede program, som Gøma tilbyder.

Mens en 8000 liters ren slamsuger er ved at blive til, lægges der sidste hånd på en GK 12 Vario, som er topmodellen inden for Gømas kombi-spulere, hvor der her er tale om en maskine med over 2000 arbejdstimer på, og en pris på godt to millioner kroner.

- Det er mange år siden, at vi sidst har lavet en decideret 8000 liters slamsuger, som ikke kan spule. Maskinen er solgt til et udlejningsfirma i hovedstadsområdet, som vil udleje slamsugeren til byggepladser og lignende, fortæller Karsten Kammer.

- Derimod laver vi flere og flere af de store GK 12 Vario kombispulere, og denne skal til Fyn og køre - faktisk ikke så langt fra en lignende maskine.

rich-media-2
Der går over 2000 arbejdstimer på de helt store GK-modeller. Denne skal til Fyn og køre.

Stor automation

Vario-tilnavnet på GK-kombispulerne står for det variable skillerum, som mange af topmodellerne udstyres med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med skillerummet er der mulighed for at fylde hele tanken med vand til eksempelvis dræne-opgaver eller måske fylde hele tanken med slam under suge-opgaver. Den fleksibilitet er noget, som flere og flere efterspørger, siger Karsten Kammer.

Han fortæller også, at på de helt store GK'er er det førhen hårde manuelle arbejde erstatter af automation.

- På lige præcis den kombispuler her er der bagerst en sugekassette til sugeslangen, som kan betjenes med en kran, så der ikke manuelt skal håndteres en tung slange. Der er separat ruller og slanger til spule- og sugeopgaver, og det hele styres fra fjernbetjening. Det hele gør arbejdsopgaven lettere og sparer en masse kræfter for chaufføren. Det er bestemt værd at have med i baghovedet, når nogle af vores maskiner kører over 2000 timer om året.

Karsten Kammer bemærker også det gode samarbejde, man har med Samson Pumps om levering af væskeringspumper, som har en enorm sugeevne.

- Det betyder, at GK'erne kan håndtere alt fra tømning af lastrum på skive, sugning af underboringer, rengøring af gyllekanaler, hjælpe med forstoppelser på biogasanlæg og mange andre opgaver, hvor kombinationen af sug og tryk kommer til sin ret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af de leverede GK'er forventer man at køre med i både 20 og 30 år.

- Ligesom mange af de gamle ombyggede slamsugere klarede sig i mange år, så er forventningerne også, at de nybyggede maskiner holder mindst lige så længe, men der er jo også stor forskel på forbruget, afhængig af om det er entreprenør eller maskinstation, som køber maskinen.

rich-media-5
Levetiden for de store kombispulere er mellem 20 og 30 år.