sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

Bæredygtighed er et allestedsnærværende begreb, og vi kommer heller ikke udenom det i byggebranchen. I Danmark stammer hele 30 % af affaldsmængderne fra byggesektoren.

Det medfører et stort ansvar for branchen for at nedbringe energiforbruget, hvilket kan gøres ved at optimere arbejdsgange og vælge bæredygtige løsninger. Denne artikel dykker ned i, hvad bæredygtigt byggeri indebærer og hvordan vi kan blive klogere netop dette.

Bæredygtigt byggeri

Der findes ikke én opskrift på bæredygtigt byggeri. Men der er en række principper, som med fordel kan integreres. Det er vigtigt at huske på, at det også handler om alt det, man ikke gør. For eksempel kan man vælge ikke at installere komplicerede systemer for ventilation, som på sigt vil kræve meget energi, vedligeholdelse og reparationer.

Først og fremmest handler bæredygtigt byggeri om at bygge gode, sunde boliger og bygninger, og samtidig tage vidtgående hensyn til miljø og klima. Men det handler også om at udvikle og anvende gode alternativer til de mest udbredte byggemetoder, hvor der ofte anvendes store mængder beton, mineraluld og kemiske fugemasser og malinger.

Byggerier som disse lægger nemlig beslag på store mængder energi, tærer på ressourcer, som ikke kan fornys. Derudover kan det yderligere give problemer med sundhedsskadelig afgasning i indeklimaet og affald, der er svært at genanvende.

Bæredygtige materialer

Byggematerialer kan i mange tilfælde genbruges eller genanvendes. Men det er samtidigt vigtigt at være opmærksom på eventuelt indhold af miljøfarlige stoffer, samt på at leve op til de nutidige krav til byggematerialer.

En af de helt store udfordringer ved den bæredygtige tankegang er at tænke bæredygtigheden sammen med valget af byggematerialer. Alle materialer har en række miljøpåvirkninger, og materialevalget har stor betydning i et livscyklusperspektiv, da den energi og CO2, der er medgået til produktion, transport og bearbejdning af materialer, kan betyde meget i sidste ende.

Derfor er det vigtigt at kende til byggematerialernes påvirkning af miljøet over hele deres levetid. Dertil bør det også medregnes, hvorvidt der vil være hyppigt behov for vedligeholdelse, udskiftning eller ekstra rengøring af de materialer, der bliver anvendt til byggeriet.

Bedst & Billigst har et stort udvalg af materialer, såsom vinduer, yderdøre, terrassedøre mm. til konkurrencedygtige priser. Derudover tilbyder de altid 10 års garanti, rentefri finansiering og hurtig levering.

Vedvarende energi

Det vigtigste, når de kommer til bæredygtigt byggeri, er at reducere bygningens energiforbrug. Er bygningen i forvejen energioptimeret, er det faktisk muligt at opnå en energineutral bygning eller endda en bygning, som producerer mere energi, end den forbruger. Dette kan eksempelvis opnås ved at installere solceller eller solvarmepaneler.

Der er også muligt at udnytte jordvarme. Derfor er det ideelt, hvis eventuelle energisystemer også tager højde for bygningens arkitektur samt orientering mod sol og skygger fra eventuel beplantning eller nabobebyggelse.

Vigtigt at have øje for

Når det gælder bæredygtigt byggeri, er der mange overvejelser og mellemregninger, som er vigtige at have med. Herunder ses en liste over overvejelser, der med fordel kan inddrages:

  • Hvordan skaber vi bygninger, som mennesker trives i?
  • Er bygningen fleksibel i forhold til ændrede behov i fremtiden?
  • Kunne man opfylde samme behov på færre kvadratmeter? Er der eksempelvis god lydisolering og er grundplanen gennemtænkt?
  • Er det muligt at tilføre energi i form af eksempelvis solceller, der integreres i bygningen?
  • Bliver terrænet udnyttet godt og er bygningen placeret korrekt i forhold til sol, skygge og læ?
  • Er byggeriet og de tilhørende udearealer designet til at opfylde sociale behov? Findes der eksempelvis naturlige og oplagte mødesteder?

Det er svært at opnå 100 % bæredygtighed i et byggeprojekt. Derudover kommer også økonomi, tid og andre faktorer, som kan være medvirkende til, at man må gå på kompromis. Men hvert skridt i den bæredygtige retning er godt og giver mening for fremtiden.