Abonnementsartikel

En murermester, et par skinner og to stempler. Meget mere skulle der ikke til for at flytte et af Danmarks mest ikoniske fyrtårne.

22. oktober 2019 blev Rubjerg Knude Fyr på helt stilfærdig og beskeden nordjysk facon flyttet i sikkerhed fra Vesterhavets hærgen.

Murermester Kjeld Pedersen blev landskendt Murer-Kjeld og eksponeret til hele verden, da omkring 100 journalister og tusindvis af tilskuere fulgte fyrets tur 70 meter ind i de nordjyske klitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet var en stor succes, og prisen var helt i bund. Budgettet på fem millioner kroner holdt, og med tanke på, hvad man brænder af på langt mindre opgaver andre steder i landet, blev fortællingen om murermesteren og fyret kun endnu mere eventyrlig.

Inden selve flyttedagen havde murermesteren sammen med et par folk og lidt entreprenørmaskiner brugt få måneder på at klargjore fyret og området omkring det.

Vi har samlet lidt fra flyttedagen, hvor man ikke var sammen hver for sig, men kunne stå tusindvis i en tætpakket flok og kigge på noget murværk rykke i sikkerhed.

rich-media-3
Fire stempler med kravlebeslag var klar til at skubbe fyret af sted 40 centimeter ad gangen. Men to stempler var nok til arbejdet med deres tryk på 40 ton stykket.
rich-media-4
En kødrand af mennesker var samlet hele dagen på den anden side af sikkerhedshegnet. 2019 var nu ikke så ringe endda.
rich-media-5
Fyret kom på plads på den halve tid. 4,5 timers skubberi fra første stempelpres til den nye placering var nået.
rich-media-6
Øjeblikket, hvor Kjeld Pedersen får at vide, at Rubjerg Knude Fyr har nået enden.
rich-media-7
BMS' afdeling Krangården i Tvis ved Holstebro bidrog med løft og skub.