Abonnementsartikel

En familievirksomhed bringer oftest tanker hen på ejerskabet af virksomheden. Hos familien Boot er historien om familievirksomheden en lidt anden.

En familiefrokost hos familien Boot synes at være noget nær dagligdag. Den kan praktisk talt foregå i frokoststuen hos JCB.

Helt så simpelt er det nok trods alt ikke, men JCB og familien Boot har hængt nærmest uløseligt sammen de seneste 71 år. I 1949, fire år efter Joseph Cyril Bamford grundlagde virksomheden med sine initialer som firmanavn, fik Bill Boot nemlig hyre hos den engelske maskinproducent, da han klokkede ind for første gang på JCB's fabrik i Rocester, Stafordshire.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bill og konen Lucy fik 10 børn. De ni fulgte i farens fodspor og blev ansat hos maskinproducenten. Siden har ni børnebørn og tre oldebørn også fundet vej til JCB, og i alt har 27 Boot-familiemedlemmer modtaget løn for at arbejde hos virksomheden.

Tilsammen nåede familien for nyligt milepælen med 600 års samlet ansættelse hos JCB, der fredag 23. oktober fejrer 75-årsjubilæum.

Store ændringer, men stadig den samme

En af de, der har bidraget med mange år hos JCB, er 81-årige Bob Boot. Han er søn af Bill, og han startede i virksomheden i 1956 på en midlertidig kontrakt. Han endte med at arbejde i virksomheden i 44 år.

- Det er et selskab, der har ændret sig så meget, men mange ting er stadig det samme. Selskabet har godt nok fabrikker i alle fire verdenshjørner, men det stadigvæk baseret på de værdier, som blev grundlagt i Staffordshire for 75 år siden, siger Bob Boot.

JCB blev grundlagt samme dag, som bestyrelsesformand Anthony Bamford blev født. Han er i dag kendt som Lord Bamford.

Artiklen fortsætter efter annoncen

JCB's første produkt var en hydraulisk tipvogn lavet af krigsskrot. I dag producerer JCB over 300 forskellige maskiner på 22 fabrikker. De 11 ligger i Storbritannien, mens resten er fordelt i Indien, USA, Brasilien og Kina.