Abonnementsartikel

NCC knokler i øjeblikket med en kæmpe renoveringsopgave på mere end 500 gårdhavehuse i Albertslund. Kontrakten indeholder blandt andet fornyet kloaksystem og støbning af nye gulve.

ALBERTSLUND: Materialevalget i forbindelse med 60'ernes massive udbygning af rækkehusprojekter var ikke det bedste, og derfor er der i disse år fuld gang i renoveringen af mange af disse bebyggelser. Det gælder for eksempel i Albertslund Syd, hvor NCC frem mod 2023 gennemrenoverer 503 gårdhavehuse for Bo-Vest og Vridsløselille Andelsboligforening.

Min største bekymring er regn i større mængder, for hvis de gravede kanaler fyldes op, så går alt i stå ...

Senior projektchef René Schafroth CC Infrastruktur, Vand & Afledning

Som en del af den gennemgribende renovering skal NCC også varetage ledningsentreprisen, der omfatter udgravning under gulve, som er fjernet i samtlige huse, demontering af det gamle ledningsnet og etablering af kloak samt klargøring til støbning af nye betongulve. Desuden udskiftning af grenrør til hovedledningen under bebyggelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snæver plads

- Som du kan se, er der godt gang i arbejdet med at grave render og fjerne jord. Vi kører cirka 120 tons jord væk fra hver eneste matrikel, så det bliver til en hel del, fortæller senior projektchef René Schafroth fra NCC Infrastruktur, Vand & Afledning, da Maskinteknik besøger pladsen en dag sidst i oktober.

rich-media-3
Senior projektchef René Schafroth ( til højre) fra NCC Infrastruktur, Vand & Afledning har ansvaret for ledningsarbejdet på pladsen. Foto: Torben Jastram.

Han har ansvaret for ledningsarbejdet, der ind imellem byder på logistiske udfordringer. René Schafroth var også med til at renovere et tilsvarende område på den anden side af vejen, som blev afleveret sidste år.

- Pladsen er snæver her på stedet, og vi skal tænke langt forud, for at få maskinerne rundt i det kringlede stisystem. Når vi graver ud under stierne til ny hovedledning betyder, det, at vi samtidig lukker adgangsveje af for os selv, for så er maskinerne for tunge til at køre over. Men med god planlægning lykkes det hele, siger han.

Mange lærlinge

Teamet er i gang i syv-otte huse ad gangen, og hver eneste uge skal der afleveres fire boliger, så der er ikke plads til ret mange uforudsete udfordringer.

- Min største bekymring er regn i større mængder, for hvis de gravede kanaler fyldes op, så går alt i stå - og så kommer tidsplanen under pres. Men indtil videre er vi fint med, fortæller han.Selvom der er meget gentagelsesarbejde i projektet, så er der alligevel stor forskel på de enkelte matrikler. Nogle steder er der 10 meter kloak mens der på andre matrikler er op til 40 meter.- Men det er stadig fire huse om ugen, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Rendegravning til kloak. Foto: Torben Jastram.

NCC har en del lærlinge med på projektet, og mange af dem arbejder med at anlægge nye kloaker inde i husene.

- Det er et godt projekt under kyndig vejledning og mange gentagelser. Desuden har det den fordel, at vi udfører arbejdet, inden de gamle tage pilles af husene. Så det foregår mest i læ, selvom det regner og blæser uden for, siger René Schafroth.

Inden gulvopbygning med ny klok, isolering, armering og gulvvarme skal der desuden pælefunderes i cirka to tredjedele af boligerne. Det sker, mens der stadig er tag på husene, og derfor brugerN CC en lille maskine, som skyder pæle på cirka en meter ned af gangen. Derefter svejses et nyt meterstykke på, inden pælen bankes yderligere ned. Det fortsætter indtil seks-syv meter ned.

rich-media-7
Kloakering og pælefundering. Foto: Torben Jastram.