Abonnementsartikel

I arbejdet med den kommende letbane i hovedstaden har man med succes bekæmpet arbejdsulykker med fravær, og det gavner både produktiviteten og arbejdsglæden.

Hovedstadens Letbane er ved at blive til virkelighed. Det kan man se, hvis man følger en del af ruten langs med Ring 3 fra Lyngby i nord til Ishøj i syd, hvor mere end 200 håndværkere, ingeniører og andre faggrupper lige nu er i gang på 12 forskellige byggepladser.

Og selv om byggeriet langt fra er færdigt, har man nu rundet en markant milepæl: Nemlig 400 dage uden arbejdsulykker med fravær. Og det glæder Henrik Plougmann, administrerende direktør i Hovedstadens Letbane, som understreger udfordringerne med at holde arbejdsulykkerne på et minimum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et af vilkårene undervejs i letbanebyggeriet er, at særligt de små byggepladser hele tiden ændrer sig og flytter rundt på den 28 kilometer lange strækning. Det giver udfordringer i forhold til den omgivende trafik, men også med, at selve byggepladsen ændrer indretning og ændrer på de rutiner, som medarbejderne kender. Jeg vil derfor give et kæmpe skulderklap til vores entreprenører og underentreprenører, som hele tiden er på tæerne for at vurdere risici og sikre en arbejdsplads uden ulykker, siger han.

Borgmestre: Sikkerhed er noget af det vigtigste

På nogle byggepladser bliver der stadig gravet og flyttet jord, mens andre allerede har fået lagt grus og fundament, der skal sætte sig, indtil skinnerne bliver lagt. Andre steder er det nødvendigt at bygge nye gangbroer, tunneler eller ramper fra Ring 3-vejen, men fælles for alle byggepladser er, at ingen er som de andre.

rich-media-2
Der er stadig masser af arbejde tilbage på letbanen. Pressefoto.

To af borgmestrene langs den kommende letbane holder både øje med fremdriften, men i høj grad også medarbejdernes sikkerhed og arbejdsmiljø.

- I Brøndby Kommune har vi klausuler og høje krav til, at alle mennesker kan arbejde under ordentlige forhold. Løn, rettigheder og især sikkerhed og arbejdsmiljø er noget af det vigtigste, så jeg er stolt over, at entreprenører og alle andre har tagetansvar, så vi har nået sådan en milepæl her, siger Kent Max Magelund, borgmester i Brøndby Kommune.

Entreprenører: Fokus på arbejdsmiljø virker

De tre entreprenører på letbanen CG Jensen, Aarsleff og MJ Eriksson har hver fået en bid af ruten. De glæder sig også over den flotte milepæl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er supergodt, at vi har passeret mere end et år uden ulykker med fravær. Vi ser nu effekten af, at introduktion, instruktion og ikke mindst opfølgning, vedligeholdelse og evaluering, er værktøjerne for en mere sikker arbejdsplads, siger Søren Schnack Larsen, der er arbejdsmiljøchef i MJ Eriksson A/S. Det bakkes op hos CG Jensen.

- Vi vægter arbejdsmiljøet utrolig højt, og vi glæder os over, at medarbejderne på projektet passer på sig selv og hinanden. Det tegner godt for den videre udførelse, siger Susanne Bruun, arbejdsmiljøchef i CG Jensen A/S.

Krav om ekstra sikkerhedskursus

Forud for byggeriet indgik Hovedstadens Letbane og entreprenørerne en aftale om, at alle faste medarbejdere og ledere på projektet skal deltage i et eller flere kurser på Safety Academy, der er et sikkerheds-forløb, som Hovedstadens Letbane selv har planlagt og afholder.

Derudover er der indlagt ekstra indsatser for at sikre en stærkere sikkerhedskultur, eksempelvis tidlig dialog mellem alle aktører og et højt niveau for opfølgningen på ulykker og nærved-ulykker.

- Der har tidligere været en tendens til at acceptere, at ulykker bare sker i den her branche. Men det er en holdning, vi gerne vil udfordre. Vores vision er, at alle kan arbejde sikkert og tage uskadte hjem hver dag, og derfor fortsætter vi sammen med entreprenørerne med at videreudvikle vores sikkerhedskultur, hvor vi både kigger på fejl og succeser - og hvad man kan lære af dem, siger Henrik Plougmann.