Abonnementsartikel

VIDEO: En gammel silo skal væk fra Nordre Havnekaj for at give plads til et kommende boligprojekt. Nedrivningen gik i gang mandag morgen.

KERTEMINDE: Lidt over klokken 8 mandag morgen blev en stor og meget langarmet Hitachi 870 startet op på Nordre Havnekaj i Kerteminde på Østfyn.

Planen er at opføre omkring 7000 kvadratmeter boliger på dette havneområde, men først skal blandt andet en gammel FAF-silo fjernes. Derfor var den store specialmaskine kommet til fra Holland på fem blokvogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stor hydraulisk saks er monteret på den i alt 160 tons tung og 48 meter høj maskine, så det er en ordentlig krabat, der denne råkolde men smukke november-morgen går i gang med nedbrydningen af siloen.

Siloen har gennem årene været lidt af et vartegn for byen, men tidligere tiders havneaktivitet er for længst et overstået kapitel. Nu skal en ny epoke i gang, og projektet på Nordre Havnekaj er første etape i det, der kan beskrives som det største byudviklingsprojekt i nyere historie i Kerteminde Kommune.

Milestone Development Group (MDG) er byggeherre på første etape, som tæller i alt 70 nye boliger på havnen og det er også MDG der har vundet entreprisen og udfører nedrivningen af siloen og yderligere et par bygninger på havnen for Kerteminde Kommune.

rich-media-3
Den specialombyggede gravemaskiner vejer i alt 160 tons, heraf vejer armen alene 40 tons. Foto: Torben Jastram.

Når boligerne på Nordre Havnekaj om to år står færdige, så har Kerteminde fået et helt nyt kvarter, der er opført med respekt for fortiden og som samtidigt rækker ind i fremtiden. Forud for byggeriet er der nemlig lavet et ikke ubetydeligt forarbejde der sikrer, at byggeriet er i tråd med Kertemindes DNA og det maritime aftryk, som historien har sat på byen. Det udbud som Milestone har vundet, er baseret på en kulturarvsmasterplan udarbejdet af Østfyns Museer. En masterplan, der sikrer at byggeriet på havnen ikke bliver en by i byen udført i glas, stål og beton, men derimod en bydel, der hænger sammen med resten af Kerteminde. Det betyder blandt andet at byggeriet maksimalt må være to en halv etage højt, at boligerne skal have et forskelligartet udtryk og at tagene bliver sorte, for at sikre det maritime udtryk.

Ud over det snart igangværende projekt på Nordre Havnekaj venter yderligere et par udbudsrunder af attraktive, havnenære grunde i Kerteminde samt etablering af en ny marina, en 500 meter lang ydermole samt en træpromenade rundt langs det nye byggeri på Nordre Havnekaj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når siloen er taget ned, så står Folkebådscentralen stadig tilbage på Nordre Havnekaj. Milestone står for nedrivningen af Folkebådscentralen. Den overtager Milestone formelt til årsskiftet og bygningen vil blive nedbrudt umiddelbart efter.