Abonnementsartikel

Ifølge de seneste tal er beskæftigelsen for udenlandske medarbejdere i Danmark tilbage på før-corona-niveau. Byggeriet trækker godt fra andre erhverv.

14.000 individer. Så mange udlændinge mistede eller forlod deres arbejde i Danmark på tværs af brancher i forbindelse med udbruddet af corona-krisen, men den fortælling er efterhånden en saga blot.

For nu viser de seneste tal fra september, at væksten er retur. Der er nu flere udenlandske medarbejdere i Danmark end før udbruddet af corona-krisen. Det skriver dagbladet Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggeriet i særdeleshed er der, hvor beskæftigelsesgraden går opad. Hos Børsen har man fået NCC Danmark i tale, og den store entreprenør melder om flere ansættelser af både danske og udenlandske medarbejdere.

Begejstrer flere økonomer

Den udvikling får flere økonomer, som Børsen har talt med, til at kippe med Dannebrog.

Det gælder både Troels Kromand Danielsen fra Nykredit, Børsens egen Las Olsen samt Niklas Praefke, der er cheføkonom ved brancheorganisationen Lederne. Sidstnævnte udtaler blandt andet til avisen:

- Selv i en krisetid, hvor ledigheden er vokset, kan virksomhederne ikke klare sig uden udenlandsk arbejdskraft.

- Så det er meget positivt for virksomhederne og dansk økonomi, at vi nu ser mange vende tilbage, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I byggeriet arbejder nu godt 18.100 udenlandske medarbejdere af de cirka 176.000 ansatte, som var registreret i 3. kvartal ifølge Danmarks Statistik. Det svarer til en andel på cirka 10 procent.

Flest beskæftigede det seneste årti nåede bygge- og anlægsbranchen i 1. kvartal i år med godt 180.000 medarbejdere.

Enhedslisten: Drop stimuli til byggeriet

Udviklingen med flere udenlandske medarbejdere står i skærende kontrast til snakken om krisetegn i byggeriet - blandt andet italesat af DI.

Det bemærker Rune Lund, der er skatte- og finansordfører for Enhedslisten. Han sidder netop nu i forhandlinger om den kommende finanslov - samt om den skal indholde et forøget håndværkerfradrag.

- Vi synes den eksisterende, permanente ordning er håbløs - samt det, at regeringen nu foreslår flere penge til netop boligjobordningen er desideret spild. Man hælder benzin på et bål, der allerede er godt gang i, siger han til Dagens Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enhedslisten ville i stedet foretrække flere penge til omskoling og opskoling af ufaglærte, så de kunne tage nogle af de mange job i byggeriet, forklarer ordføreren.

- Mens et større servicefradrag i det mindste kan hjælpe nogle ufaglærte i job, ser vi hellere at man brugte pengene på opkvalificering. Det er der noget mere perspektiv i, siger Rune Lund, som ikke forstår, hvorfor Socialdemokratiet, som tidligere var imod ordningen, nu byder ind med en forøgelse af samme.