Abonnementsartikel

Et advarselssystem kan med infrarøde stråler opfange reflekser. Det skal øge sikkerheden på byggepladserne.

Der er fokus på sikkerheden omkring entreprenørmaskinerne hos de fleste producenter, for når tonstunge maskiner bevæger sig, er det med ikke at komme i vejen. Hos HSØ fra Hjallerup, som blandt andet kører maskinservice og udfører reparationer på mindre entreprenørmaskiner, har man fået importen på et antikollisionssystem fra Seen fra New Zealand.

Henrik Sørensen er manden bag HSØ. Før han stiftede virksomheden i 2016, har han blandt andet gennem 20 år arbejdet som montør og sælger i truckbranchen. Herfra fik han kontakt til Seen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konceptet er, at det skal være enkelt, driftssikkert og effektivt. Samtidigt skal der heller ikke komme alt for mange alarmer, så man begynder at ignorere dem, fordi de kommer uafbrudt. Alarmen skal være der, når man nærmer sig noget vigtigt, fortæller Henrik Sørensen.

Fanger det "unormale"

Sensorerne måler på reflekser. Det gør systemet velegnet til byggepladser, hvor arbejdstøjet ofte er med reflekser som for eksempel hos vejarbejderne.

rich-media-2
Med infrarøde stråler opfanger sensoren reflekser på tøj, kegler og andet. Pressefoto.

- Maskinførerne er topprofessionelle og har som regel helt styr på omgivelserne. De kan arbejde med få centimeters afstand til en bygning uden en skramme. Systemet skal fange alt de uforudsete elementer i omgivelserne. Det kan være en person, som man nærmer sig, men det kan også være alt mulig andet, siger Henrik Sørensen.

Byggepladser forandrer sig løbende, og et nyt hul kan dukke op eller en container kan blive flyttet. Her kan kegler eller refleksstrimler så advarer, så maskinføreren kan reagere, før det går galt.

- Det er et akustisk system, så der er ikke noget automatik. Derfor er det også vigtigt, at når alarmen går, så er det af en grund, siger Henrik Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lyd inde og ude

Alt fra vand til metalgenstande kan lave genskin, så for at undgå, at alarmen går i tide og utide, skal der en hvis refleksion af de infrarøde stråler til, at der kommer en advarsel.

- Man bliver ikke advaret om for eksempel en vandpyt, men en metaldåse eller lignende kan reflektere, så det begynder at ligne en refleks. Der er det muligt at justere følsomheden på en pc, men generelt er det ikke nødvendigt at slutte den til computeren hele tiden, siger Henrik Sørensen.

Sensorerne kan både sættes til at fange signalerne i begge kørselsretninger eller kun bagud i en afstand på op til otte meter.

Ud over at advare maskinføreren giver selve sensoren også lyd fra sig, så personen i nærheden af maskinen også kan reagere.