Abonnementsartikel

Selv den ene vejer mere gange så meget som den anden, er oplevelsen den samme i de to gule japanere hos kronjysk entreprenør.

Entreprenør Jan Rosborg kan godt se og mærke forskel på sine to Komatsu-maskiner, den fem ton PC55 minigraver og PC170'eren på 18 ton. Der er trods alt rundt regnet 13 ton forskel på de to maskiner, foruden en række andre forskelle.

Men når det kommer til oplevelsen i førersædet, er der ingen forskel på maskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er imponeret over, at de kører fuldstændig ens. Det gør det nemt at skifte fra den ene maskine til den anden. Følelsen og bevægelserne i joystickene er 100 procent de samme, fortæller Jan Rosborg.

Han driver firmaet JR Entreprenør lidt syd for både Hobro og Mariager. Foruden sig selv, har Jan Rosborg sønnen Mikkel på lønningslisten, men to mand rækker ikke altid. Så ofte har Jan Rosborg behov for at trække på indlejede folk, og han gør også brug af faste samarbejdspartnere. Firmaet Abyg i Råsted ved Randers tager sig i mange tilfælde af støbearbejdet.

rich-media-2
Jan og Mikkel Rosborg er i øjeblikket i gang med jord, kloak og belægning til fire rækkehuse i Asferg. Pressefoto.

I øjeblikket er der travlhed med fire rækkehuse i Asferg få kilometer syd for hjemmebasen. JR Entreprenør laver alt jordarbejde, kloak, belægning, vand og el.

Kemien i orden

- Vi laver masser af sandpuder, trapper, belægninger og alt muligt andet i et geografisk stort område. Jeg startede i 1998 med at tage kloakmestereksamen, og dén kommer i den grad i brug. Vi laver mange kloaktilslutninger og separeringer af regnvand og spildevand. Blandt andet i det store sommerhusområde ved Øster Hurup, fortæller Jan Rosborg.

For 12 år siden købte han en brugt Komatsu PC180-gravemaskine. Og Jan Rosborg fandt hurtigt ud af, at kemien mellem ham og det japanske maskinmærke var i orden. Så PC180'eren blev fulgt op med en PC160, så en PC45 minigraver og en WA75 gummihjulslæsser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var hver gang brugte maskiner, men jeg var slet ikke i tvivl om, at det spillede for mig med Komatsu-maskinerne. Så da jeg købte min første gravemaskine fra ny, blev det en Komatsu PC170 med alt i udstyr. Nu har jeg netop købt PC55-graveren og den lille ét-tons minigraver PC09. PC55'eren er bygget op med udstyr lige som PC170'eren, forklarer Jan Rosborg.