Abonnementsartikel

Maskinteknik bringer henover nytåret en portion indlæg fra nogle af branchens fremtrædende aktører, hvor de ser tilbage på 2020 - og frem mod 2021. Dette indlæg kommer fra den nytiltrådte direktør hos Kingo Karlsen, Michael Kamstrup Søndergaard.

Hvad har for dig og din virksomhed kendetegnet 2020?

- For os har 2020 været et blandet år. Corona har naturligvis besværliggjort vores arbejde, og håndteringen af medarbejdere på mange forskellige byggepladser på krys og tværs af Danmark har medført ekstra omkostninger, som har forringet vores resultat betragteligt. Trods det faktum, at corona har haft stor betydning for vores resultat, så har vi ikke været kvalificeret til at få del i de økonomiske hjælpepakker.

- Omvendt har 2020 været et år, hvor den grønne omstilling er kommet til at fylde mere og mere. Den udvikling, forventer vi, vil være medvirkende til, at der bliver stillet større krav til vores branche. Det vil sige både i forhold til at overholde eksisterende regler, men også i forhold til at genanvende endnu flere materialer og fraktioner til gavn for grøn omstilling, miljø og mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har vi lært noget af krisen, som vi kan bruge fremadrettet?

- Der er mange refleksioner. En af de vigtigste er nok, at vi er blevet endnu mere bevidste om at tage ansvar for os selv som virksomhed. Det har ikke været muligt at forudse corona og de konsekvenser, som corona har medført. Nogle brancher har lidt utroligt meget. Andre har fået medvind på cykelstierne. Nogle har kvalificeret sig til at få hjælp; andre ikke. Det faktum gør, at man som virksomhed skal forsøge at ruste sig endnu bedre i forhold til trusler mod omsætnings- og indtjeningsnedgang.

Har branchen og myndighederne håndteret udfordringerne tilfredsstillende?

- Byggebranchen har langt hen af vejen fået gennemført det planlagte. Branchen benytter sig meget af udenlandsk arbejdskraft sammenlignet med andre brancher. Derfor har vi også været "overfølsomme" overfor grænselukninger med videre.

- Vi har oplevet en stor vilje i forhold til fortsat at få hjulene til at dreje rundt. Set i bagklogskabens lys vil der altid være ting, som burde være gjort anderledes, men generelt må konklusionen være, at det kunne have været langt værre.

Hvilke forventninger har du til 2021?

- Som en konsekvens af corona har vi set mange projektigangsættelser blive forsinket. Det vil påvirke vores opstart på året i en negativ retning, men herefter er forventningen, at de mange store renoveringsprojekter, som er undervejs i hele landet, får en positiv indvirkning på aktivitetsniveauet de kommende år.

- I de kommende projekter forventer vi også, at genanvendelse og korrekt håndtering af asbest, PCB og andre farlige materialer kommer til at fylde mere. Det giver ikke mening, hvis det ikke er hele værdikæden i byggeriet, som skal arbejde med og optimeres i forhold til bidraget til den grønne omstilling, miljø og mennesker.