Abonnementsartikel

Maskinteknik bringer henover nytåret en portion indlæg fra nogle af branchens fremtrædende aktører, hvor de ser tilbage på 2020 - og frem mod 2021. Dette indlæg kommer fra afdelingchef Klaus Meldgaard fra Meldgaard Handel.

Hvad har for dig og din virksomhed kendetegnet 2020?

- Det har hos Meldgaard Handel i 2020 generelt været et meget travlt år med daglig drift, men med udsving i salg af nye maskiner. Vi red ligesom videre på den meget store bølge af nysalg fra 2019 ind over det første kvartal i år, til dels også de første måneder af 2. kvartal grundet leverancer fra ordre i første kvartal. Hen mod sommeren og hen over sommeren var der så til gengæld noget mere stille på nysalget end vi var vant til, men den daglige drift på de allerede leverede maskiner var intakt, så kravet fra vores kunder omkring service, slid og reservedele har været fuldstændig upåvirket af coronasituationen.

- Så dermed nedgang i salg af nye maskiner i Meldgaard Handel, imens hele Meldgaard gruppen med 14 selvstændige selskaber fordelt på miljø, transport og handel ser ud til at få et rekord år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her efter sommeren ser vi heldigvis igen stor aktivitet med tilfredsstillende ordreindgang, da der i branchen nu igen er tiltro til, at coronasituationen ikke påvirker os synderligt.

Har vi lært noget af krisen som vi kan bruge fremadrettet?

- Ja, det har vi, blandt andet er vores rejseaktivitet reduceret kraftigt, men vi kan konstatere, at det ikke altid er nødvendigt at besøge vores respektive leverandører i Østrig, Tyskland eller Nordirland, da den information, vi har behov for, kan klares virtuelt via online møder på kryds og tværs af landegrænser.

- Samtidig har vi også lært at opsøgende salg kan skabes på mange andre måder end det personlige møde, selv om man ikke skal undervurdere det personlige møde, har vi oplevet at salg af maskiner til nye kunder uden et personligt møde sagtens kan lade sig gøre, blandt andet også på "mund til mund"-metoden hvor tidligere leverancer har dannet ringe i vandet til ny salg hos nye kunder.

Har branchen og myndighederne håndteret udfordringerne tilfredsstillende?

- Branchen har mig bekendt håndteret udfordringerne tilfredsstillende, der har dog været meget lange behandlingstider hos kommunerne omkring tilladelser til etablering af eksempelvis nye grusgrave, nye ressourcepladser, bygge tilladelser og så videre. Da de offentlige ansatte under nedlukningen i foråret blev beordret hjem i privaten fra deres respektive arbejdspladser, blev de igangværende miljøgodkendelser udskudt drastisk til stor utilfredshed for vores branche, set med mine øjne var det en for drastisk nedlukning med vores branche som gidsel.

Hvilke forventninger har du til 2021?

- Meget positive forventninger til 2021 med udgangspunkt i aktivitets niveauet de seneste måneder. Den nedgang, vi oplevede hen over sommeren, bliver umiddelbart nu indhentet og med det høje niveau indenfor råstof, genvinding, nedrivnings- og affaldsindustrierne bør 2021 blive et interessant år, vi er i hvert fald klar hos Meldgaard Handel, hvor vi i øvrigt netop har ansat en fuldtidsmedarbejder mere for at kunne følge med den positive tendens.