Abonnementsartikel

Nick Poulsen fra Hans Ikjær Entreprenørforret­ning kører som den første maskinfører i Danmark en ZX250LC-7 gravemaskine fra den nye Zaxis-7 serie fra Hitachi.

- Jeg vil rigtig gerne køre Hitachi, som jeg kender fra mit arbejde i et andet firma. Her kørte jeg en ZX210, en ZX250 og en 50 tons ZX470. Så da vi her i virksomheden skulle anskaffe en ny gravemaskine, anbefalede jeg en Hita­chi. De har altid fungeret godt for mig.

rich-media-1
Maskinfører Nick Poulsen er kommet tilbage i det fortrukne maskinmærke.

Sådan lyder det fra maskinfører Nick Poulsen, der ud over at få sig en Hitachi, også kunne glæde sig over at få Danmarks første af netop dén model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Zaxis-7-maskinen arbejder han i hos Hans Ikjær Entreprenørforretning fra Hornsyld. Firmaet har siden 1998 arbejdet med store og små byggeprojekter, primært i Jylland. Det er grundlæggeren, Hans Ikjær, der står i spidsen for virksomheden, hvor fokus især er på anlægsarbejder og kloakrenoveringer.

Nick Poulsen er glad for de mange indstillingsmuligheder, den nye maskine giver ham.

rich-media-3
Grundlægger Hans Ilkjær foran den nye maskine.

- Det kører bare - det hele. Alle de forskellige indstillinger fungerer virkelig godt. Både med stikarmen, bommen og olietrykket. Når man strækker ar­men ud og trækker den ind, er der ikke noget hop eller vibrationer. Det er bare en fornøjelse og letter mit arbejde. At hydraulikhåndtagene sidder i sædet, er også en fordel. Skærmene i kabinen er også en stor hjælp. Både med GPS og med det specielle kamera, hvor jeg kan se rundt om maskinen. Aerial Angle kameraet giver maskin­føreren et 270-graders udsyn i fugle­perspektiv, fortæller maskinføreren, som kan vælge mellem seks forskellige billedfunktioner, der viser maskinens omgivelser.

- Vi kører meget op og ned ved nogle boligblokke, hvor vi skal renovere forskellige ledninger, og dér har vi folk gående rundt omkring maskinen, som måske ikke kender den. Så det er vigtigt for sikkerheden, at jeg kan se alt, hvad der foregår omkring mig. For eksempel når der går en mand nede i udgravningen, tilføjer Nick Poulsen.

Bedre hydraulik

De nye Zaxis-7 gravemaskiner er alle udstyret med Hitachis unikke hydrauli­ske system, Trias III, der er opbygget omkring et 3-pumpesystem. Det gør styringen af hydraulikolie-flow­et mere fleksibel og skal give maskinføreren en blød og alligevel stærk hydraulik, som gør gravearbejde hurtigt og præcist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Maskinføreren er blandt andet glad for komforten i kabinen, hvor benplads og tilgængelighed får ros.

- Hydraulikken er god, og jeg kan selv gå ind og indstille både stikarmen og bommen med, hvad trykket skal være. Om den skal køre hurtigt eller langsomt op. Om der skal bruges lidt mere energi på at komme hurtigt ned eller, hvad jeg nu har brug for til opgaven. Det er rigtig godt, for det er forskel­ligt, hvad vi laver. Hvis jeg for eksempel kører med armen fire meter nede i et hul og skal have den op for at læsse en lastbil, der er tre-fire meter over mig, så er det virkelig et plus, at bommen kommer op i en fart, siger Nick Poulsen.