Abonnementsartikel

Ny overenskomst på Femern-forbindelsen sikrer for første gang kædeansvar på funktionærområdet.

Det store anlægsprojekt ved Femern skriver historie på mere end en måde.

For første gang sikrer en overenskomst nemlig kædeansvar på funktionærområdet. Og for første gang har Teknisk Landsforbund (TL) og HK Privat tegnet en fælles overenskomst direkte med en virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker efter, at TL og HK Privat har indgået overenskomst med hollandske FBC, der er entreprenør på Femern-forbindelsen.

Dermed kan teknikere og HK'ere, som får arbejde på projektet, se frem til ordentlige arbejdsvilkår uden at frygte social dumping fra underleverandører eller vikarbureauer.

- Det er et stort gennembrud. Vi har sikret ordentlige arbejdsvilkår for vores medlemmer, der ansættes på Femern, og vi har sikret kædeansvar, så de ikke skal frygte social dumping fra underentreprenører og vikarbureauer, siger Lene Ertner, regionsformand for TL Sjælland.

I september 2020 indgik FBC overenskomst på timelønsområdet. Det skete samme dag som firmaet skulle møde 3F og de øvrige fagforbund på timelønsområdet til en faglig voldgift.

- Vi er glade for, at også funktionærområdet nu er sikret ordentlige arbejdsvilkår på Femern-forbindelsen. Samtidig har vi lagt kimen til flere fælles overenskomster, som vi håber, andre byggevirksomheder vil tilslutte sig, siger Lasse Thorn, formand for HK Privat Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overenskomsten sikrer blandt andet:

Kædeansvar: Overenskomsten dækker foruden Teknisk Landsforbunds og HK Privats almindelige område også underentreprenører, indlejede og vikarbureauer.

Arbejdstidsaftale, der sikrer ordentlige vilkår.

Pension

Overarbejde betales med 100 procent efter 2. time.

7,5 procent ekstra løn til feriefridage, pension eller ekstra udbetaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opsigelsesvarsler for medarbejdere, der ikke er omfattet af funktionærloven.

Adgang til efteruddannelse via Dansk Byggeris kompetencefonde.