Abonnementsartikel

Som de første i Danmark har Erik Pedersen A/S fået monteret Topcons semiautomatiske gravesystem på deres Komatsu PC138US-11 gravemaskine.

Der kører en unik gravemaskine rundt et sted i Østjylland. Entreprenørfirmaet Erik Pedersen A/S fra Ørsted ved Randers har som de første i Danmark fået monteret Topcons semiautomatiske gravesystem på deres nye Komatsu PC138-11US. Et system som sikrer, at maskinføreren arbejder mere præcist og effektivt.

- Systemet fungerer på den måde, at projektets digitale tegninger indlæses i gravemaskinens computer. Når arbejdet påbegyndes, overtager softwaren kontrollen over gravearmen i forhold til niveauer. Den styrer således selv bommens bevægelser op og ned i forhold til den ønskede gravedybde, forklarer Jan Larsen, Technology Products Manager i Scantruck og specialist på Topcon og Smart Construction.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er importøren fra Skive, der har leveret både Komatsu og Topcon-systemet.

rich-media-2
Maskinfører "Riis" har med Topcons gravesystem fået en hjælpende hånd til at grave hurtigere og samtidig mere præcist.

Får hele pakken hos Scantruck

Gravesystemet har integration til Engcons joysticks, så alle features og funktioner i systemet er tilgængelige via knapper i joysticks. Samlet gør det maskinføreren i stand til at grave hurtigere og mere præcist. Føreren skal blot placere maskinen i den rigtige position og trække i gravearmen som normalt. Men gravedybden styrer maskinen selv.

- Systemet kan selv tage styringen over gravearbejdet på baggrund af de digitale tegninger i maskinstyringen. Det gør virkelig en forskel. Vi har fortsat mange maskiner, som ikke er udstyret med maskinstyring. Men det er den vej, det går. Det er sjovt at være med på udviklingen. Selv om vi ikke er de største aktører, og holder til langt ude på landet, så kan vi alligevel være med fremme med den nyeste teknologi. Maskinstyring og Smart Construction er for alle, siger Rasmus Pedersen, medindehaver af Erik Pedersen A/S.

rich-media-3
Rasmus Pedersen (tv.) ejer Erik Pedersen A/S med sin bror Simon.

Hos Scantruck er alle leverandører, løsninger og support samlet under et tag, så man som kunde kun behøver henvende sig et sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Erik Pedersen A/S er et eksempel på en kunde, som får hele pakken hos os. Vi leverer data til deres projekter og hjælper dem generelt gennem hele processen med Smart Construction. I stedet for, at de skal kommunikere med en landmåler, en maskinleverandør og en tredje leverandør af udstyret, kan de få det hele gennem Scantruck. De kan dog også selv lave rigtig meget data, men vi står vi klar og hjælper dem, når de ikke har tiden, siger Jan Larsen.

God videns- og sparringspartner

Erik Pedersen A/S har investeret i en samlet Smart Construction løsning hos Scantruck med levering af digitaliserede data til firmaets entreprenøropgaver, der arbejder sammen med den Topcon maskinstyring, som Scantruck har monteret på deres nye Komatsu.

rich-media-5
Når et projekts digitale tegninger er indlæst i gravemaskinens computer, overtager softwaren kontrollen over gravearmen i forhold til niveauer.

- Kombinationen af Scantruck, Komatsu og Topcon er et godt set-up. Når man køber og efterfølgende skal opstarte en ny maskine med maskinstyring, får man brug for et hint i ny og næ. Nogle gange er spørgsmålet til maskinen, andre gange er det brugen af maskinstyringen, og ofte er det til data. Som bruger af maskinen kan det være lidt svært at gennemskue, hvor problemerne ligger. Her er det en fordel med en leverandør, som har viden og erfaring med alle parametrene, siger Rasmus Pedersen.

Han overtog i 2014 sammen med sin bror Simon det fulde ejerskab af firmaet efter deres far, og de er nu fjerde generation siden grundlæggelsen omkring 1930. Firmaet har hjemme i Ørsted på det nordlige Djursland og beskæftiger cirka 20 ansatte, som primært udfører kloak-, lednings- og anlægsarbejde. Typisk i området mellem Randers, Aarhus og hele Djursland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Firmaet udfører primært kloak-, lednings- og anlægsarbejde.

- Jeg håber, de ansatte er hurtigere i en entreprenørmaskine end os. Hverken min bror eller jeg er maskinførere, men projektledere. Vi har selv rimelig godt styr på datadelen til maskinstyring og laver hovedsageligt selv data til vores projekter. Men der skal investeres meget tid i digitaliseringen for at blive god til det, så vi køber også gerne servicen hos for eksempel Scantruck. Der bliver udbudt flere og flere projekter digitalt, og der er ingen tvivl om, at i fremtiden er det måden, man arbejder på. Det er en verden, som vi entreprenører skal begå os i, forklarer Rasmus Pedersen.