Abonnementsartikel

HS-Dræning har købt ny bæltedumper for at kunne levere sand til drænploven under alle forhold hele året.

Henrik Svenningsen har ikke tænkt sig at gå ned på udstyr. Til sin virksomhed HS-Dræning, der holder til i Hjallerup, er det seneste udstyr en bæltedumper med fem meter lange og 700 millimeter brede bælter, og de bliver inden længe udskiftet med en bæltebredde på 900 millimeter.

Det er med til at sikre, at virksomheden kan dræne selv under vanskelige forhold, og at dræningssæsonen kan strækkes ud over hele året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sæsonen skal være lang, og derfor har jeg valgt at købe udstyr, der sikrer, at vi kan dræne året rundt, siger han.

Samtidig holder han sine ansatte i gang og sørger for, at der ikke kun er dræningsopgaver fire måneder om året. Højsommeren er typisk det mest oplagte tidspunkt at dræne på, da jorden typisk er egnet til kørsel med tungt udstyr på dette tidspunkt uden at lave strukturskader.

Men med det rette udstyr, kan dræningen sagtens foregå midt om vinteren, hvis der er behov for det. På stubmarken, hvor HS-Dræning har gang i et dræningsprojekt, skal der til foråret lægges kartofler, og derfor er det nu, opgaven skal løses.

Træder varsomt

Bag ved den nye bæltedumper er det knap til at se, at der sekunder inden er kørt tonsvis af sand forbi. Kun et svagt bælteaftryk og knækkede stubbe fortæller, at der har været kørt på marken.

- Når de nye bælter kommer på svarer trykket til, at en person på 40 kg har gået over marken i flade sko, siger Henrik Svenningsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to drænplove, der kører side om side med 16 meters afstand på marken, kører også på bælter. Mens ploven arbejder sig gennem jorden, leverer bæltedumperen løbende sand fra båndet, der er placeret på fronten. Det gør, at føreren har et godt overblik over sandtilførslen til drænploven direkte fra kabinen.

Flere opgaver

Virksomheden har tre dumpere, der har en sandkapacitet på mellem 17-20 ton hver. Den ene er fra 1970'erne, nummer to er fra 2006 og den nye, der kører på bælter og fylder på drænploven fra fronten, er nyindkøbt i 2020. På hver drænplov er der plads til i alt 1000 meter rør delt op i ruller af 100 meter hver. For hver 100 meter skal en ny rulle rør ned fra taget og monteres, så arbejdet kan fortsætte. Udover drænplovene og dumperne, råder virksomheden over ni gravemaskiner. Og med alt det udstyr er der nok at lave for de ansatte.

- Det handler om at have en arbejdsstyrke, der er stabil, og at der er nok at lave til dem hele året. Det vil også være for hårdt for de ansatte at arbejde røven ud af bukserne i døgndrift tre måneder om året, for derefter at blive afskediget i nogle perioder, siger entreprenøren.

For at fordele arbejdsopgaver ud over hele året, har Henrik Svenningsen fingrene nede i mange forskellige forretningsområder. Markdræning er det vigtigste, men virksomheden er også involveret i nedbrydningsarbejde for boligforeninger og forsikringsselskaber, der skal have ryddet op efter for eksempel brandskader.