Abonnementsartikel

De 12 kommuner i Business Region Aarhus har indført fælles grænseværdier for farlige og skadelige stoffer i byggeaffald.

- Den her ensretning af reglerne, gør det meget enklere og mere gennemskueligt for alle parter. lyder det fra Richard Kristensen, der er projektleder i Kingo Karlsen A/S.

Virksomheden med hovedsæde i Silkeborg er en af landets allerstørste nedbrydningsvirksomheder. Dermed er det en af de virksomheder, der for alvor vil mærke til den nye harmonisering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ensretningen kommer efter, at de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus har besluttet, at det skal være langt nemmere og mere enkelt for entreprenører og nedrivningsfirmaer i Østjylland at komme af med byggeaffald. Derfor gælder der fra 1. januar 2021 de samme grænseværdier for en række potentielt skadelige stoffer i byggeaffald på tværs af de 12 østjyske kommuner. Dermed vil virksomhederne fremover blive mødt med de samme krav og forventninger i hele Business Region Aarhus.

Bedre dialog og forståelse

Richard Kristensen uddyber, at det ikke bare er de forenklede regler, han ser som en fordel:

- De her nye regler giver jo også en mere lige konkurrencesituation imellem os entreprenører, fordi den skaber mere gennemsigtighed. Det gør det sværere for de virksomheder, som ser stort på reglerne at fortsætte den praksis, siger Richard Kristensen, som også forventer, at harmoniseringen vil styrke dialogen:

- Vi slipper jo for de her lange drøftelser i hver enkelt kommune, som hidtil er opstået, fordi regler og tolkninger har været forskellige. Så dialogen med kommunerne vil blive nemmere, men jeg tror også, at den øgede gennemsigtighed vil styrke forståelsen hos vores kunder og bygherrerne, fortæller han.

Gennemskuelig og ensartet

Kasper Glyngø, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Hedensted Kommune, glæder sig over, at harmoniseringen nu er en realitet, og at erhvervslivet tager godt imod den. For ham har det været afgørende, at de 12 kommuner skulle finde en fælles løsning, så det bliver lettere for virksomhederne i Østjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget vigtigt, at vi har styr på vores byggeaffald og de skadelige stoffer, som det indeholder. Derfor skal der være de nødvendige regler på området, men i Business Region Aarhus har vi altid fokus på at gøre det smidigt og nemt for erhvervslivet. Det skal være så enkelt som muligt at komme af med byggeaffald. Det er til gavn for alle - også miljøet, siger Kasper Glyngø.

De harmoniserede regler trådte i kraft ved årsskiftet og gælder i alle de 12 kommuner i Business Region Aarhus. Det er muligt at finde yderligere information på kommunernes hjemmesider og ved henvendelse til de kommunale affaldskontorer.