Abonnementsartikel

En 600 ton gravemaskine fra Liebherr er klar til minedrift verden over, men "Downunder" er udset som det absolutte hovedmarked for moppedrengen.

Efter et års test i Australien er Liebherr klar med efterfølgeren til minegravemaskinen R 996B. Den hedder R 9600, vejer omkring 600 ton og er bygget på erfaringerne fra storebror R 9800, der vejer et par hundrede ton mere.

rich-media-1
R 9600 afløser R 996B, som i første udgave blev lanceret i 2000.

Det er ingen tilfældighed, at den store minemaskine er blevet testet hos kænguruerne. Ifølge Liebherr er 70 procent af det globale marked for maskiner i den størrelse nemlig i Australien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testmaskinerne har været i arbejde for to af Liebherrs samarbejdspartnere downunder, hvor de har udvundet kul og jernmalm.

rich-media-3
Især australierne er glade for maskinstørrelsen.

Maskinen har en lang liste af forbedringer og nyudviklinger. Blandt standardudstyret er en skol, som rummer 37,5 kubikmeter. Det svarer til at en 190 ton dumper er fyldt efter tre skovlfulde. Går man op i for eksempel en Liebherr T284, der er tyskernes største med en kapacitet på 375 ton, så skal dumperføreren have lidt mere tålmodighed. Det kræver nemlig hele seks skovlfulde fra R 9600'eren, før der er fuldt læs på.

rich-media-4
Kabinen er rykket så langt til venstre som muligt for at give det bedste udsyn til arbejdet foran. Derudover er der monteret kameraer omkring maskinen, som dække en vinkel på 270 grader rundt om maskinen.

Ifølge Liebherr er minegravemaskinen bygget til at klare mindst 80.000 driftstimer. Hos forgængeren R 996, som blev introduceret i 2000, har 70 procent af driftstimerne foregået i Australien - det svarer i runde tal til 5,5 millioner timer.

rich-media-5