Abonnementsartikel

Der bliver rift om arbejdskraften i den danske bygge- og anlægssektor, hvis regeringens infrastrukturplan til 160 mia. kroner skal blive til virkelighed inden 2035.

Milliard-investeringerne i det danske vejnet og jernbaner, som regeringen fremlagde sin plan for den 8. april, får stor betydning for aktiviteten i den danske bygge- og anlægssektor frem til 2035 lød det i et svar til Maskinteknik på et pressemøde med tre ministre i Kalundborg.

- Det er sådan, at de her investeringer selvfølgelig også har en betydning for arbejdsudbuddet. Der skal laves både veje og ladestandere og øvrige projekter, og derfor vil det også betyde, at vi med det her ser, at cirka 8500 mennesker vil være beskæftiget årligt med de her projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ifølge finansministeren ikke sådan, at man umiddelbart vil kunne se en stigning i antallet af medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen, da de er regnet ind i prognosen bag infrastrukturplanen, der bærer navnet "Danmark fremad".

- Det ændrer ikke på, at det er 8500 job som i runde tal vil være det, der kommer ud af at vi laver de her store investeringer årligt. Det vil sige, at for hele perioden vil det betyde cirka 120.000 årsværk.

Efterspørgsel efter arbejdskraft

Der er lige nu gang i Danmarks-historiens største byggeprojekt med anlæggelsen af Femern Bælt-forbindelsen, der ventes afsluttet i 2029, og på samme tid er der også bud efter kyndige bygge- og anlægsarbejdere i byernes bygge-boom - men det ser regeringen ikke umiddelbart som et problem, selvom Nicolaj Wammen erkender, at branchen allerede har travlt.

- Jeg tror det er vigtigt at huske på, at det her er en plan, der går frem til 2035, og det vil sige, at der vil projekterne også blive fordelt over den årrække. Det er ikke sådan, at alt bliver sat igang dag ét, men det er også klart, at det her understreger den udfordring vi har ved også at få videre- og efteruddannet vores arbejdsstyrke sådan at gode danske håndværkere, og folk i det hele taget indenfor byggebranchen, de får de bedste muligheder for at gribe de job, der åbner sig her.

Der skal laves både veje og ladestandere og øvrige projekter, og derfor vil det også betyde, at vi med det her ser, at cirka 8500 mennesker vil være beskæftiget årligt med de her projekter.

Nicolaj Wammen (S), Finansminister