Abonnementsartikel

På torsdag den 13. maj begynder arbejdet med at fjerne de nedgravede mink ved Nørre Felding ved Holstebro.

De indledende øvelser med at fjerne de ca. 13.000 tons aflivede mink fra millitærområderne ved Nørre Felding og Kølvrå begynder torsdag den 13. maj med en prøveopgravning ved Nørre Felding.

Entreprenørselskabet Hans Frisesdahl A/S fra Vejen står for opgaven, der løses for Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det egentlige gravearbejde ved Nørre Felding forventes at begynde ugen efter prøveopgravningen, og Fødevarestyrelsen forventer, at arbejdet er færdigt medio juni. Herefter begynder arbejdet i Kølvrå, og Fødevarestyrelsen forventer, at alle mink er fjernet i midten af juli.

- Vi står med den vigtige opgave at få fjernet de mange mink fra områderne i Kølvrå og Nørre Felding. De lokale har allerede stået urimeligt meget igennem med nedgravningerne til utryghed og frustration for mange. Derfor glæder det mig, at vi nu får opgaven løst, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Forventes afsluttet midten af juli

Et politisk flertal blev i december enige om at fjerne de nedgravede mink, som man med folkesundheden som øverste hensyn var nødsaget til at grave ned i november.

Ifølge en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium smitter minkene ikke med COVID-19 efter seks måneder. Derfor kan opgravningen gå i gang nu.

- Vi stod med tre modeller for opgravningen, og vi bestemte os sammen med et politisk flertal for den sikreste løsning. Det har betydet, vi har måttet vente lidt længere, men til gengæld er der ingen risiko for smitte fra de udgravede mink. Når minkene er fjernet, sætter Fødevarestyrelsen rensningsanlæg op, som sikrer vandmiljøet i området, siger Rasmus Prehn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen forventer at være færdige med opgravningen omkring midten af juli. Herefter vil arbejdet med at etablere lokale rensningsanlæg, der skal sikre vandmiljøet, gå i gang.