Lyt til artiklen:

Kingo gemmer brugte byggematerialer til nybyggeri

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

Kingo Karlsen er godt i gang med nedrivningen af bygningerne ved den gamle trælast i Aarhus, hvor en ny bydel skal bygges. Her er planen at genbruge en række byggematerialer, fra de eksisterende bygninger.

PensionDanmark har overtaget grunden ved den gamle trælast på Daugbjergvej i Aarhus. Selskabet har besluttet sig for at investere cirka to milliarder kroner i at udvikle området. Det første projekt omfatter 13.500 kvadratmeter bruttoetagemeter. Her er ambitionen, at der gennemføres DGNB-certificering til DGNB-guld, hvilket stiller store krav til mængden og kvaliteten af genbrug af byggematerialer.

Det er noget sjovere at stille godt 500 murstensfelter til side til genbrug end at smide dem i en container til knusning

Ole Lundahl, entrepriseleder hos Kingo Karlsen

Derfor er Kingo Karlsen, der står for nedrivningsopgaven på området, i færd med at udtage de byggematerialer, der kan genbruges i det nye byggeri. Det er både tegl, mursten, vinduesglas, nedløbsrør, tagrender og sålbænke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har blandt andet skåret murstensfelter og nedtaget tagsten, som skal genbruges i nye boliger på byggegrunden. Murstensfelterne skal genbruges i gulvet og indstøbes i nye bastionselementer i terræn. Tagstenene skal genbruges som facadebeklædning i det nye byggeri. De er blevet nedtaget med håndkraft sten for sten og hejst ned på paller, fortæller Ole Lundahl, der er entrepriseleder hos Kingo Karlsen.

rich-media-4
Kingo Karlsen har blandt andet nedtaget tegl, som efter planen skal genbruges på de nye bygninger. Pressefoto.

Til at begynde med har Kingo Karlsen været i gang med nedrivningen af den gamle Silvan-administration. I alt har to skærehold og fire teleskoplæssere været på opgaven.

- Vi kom lidt sent i gang med skærearbejdet, og det tog længere tid end ventet, men det er noget sjovere at stille godt 500 murstensfelter til side til genbrug end at smide dem i en container til knusning, siger Ole Lundahl.

Cirka 1800 tons beton fra bygningerne er blevet knust og genanvendt som stabiliserende underlag på byggegrunden.

Undergrunden skal stabiliseres

Nedrivningsopgaven indebærer miljøsanering og totalnedrivning af en fløj og kældre samt delvis bevarelse af en kontorbygning på Daugbjergvej 15, der skal indgå i den nye bebyggelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser sig dog, at undergrunden på området har en dårlig bæreevne, hvilket betyder, at Kingo Karlsens søsterselskab JM Dansk Betonboring har været nødsaget til at bore adskillige huller hele vejen gennem den bygningsfløj, der skal bevares. Gennem hullerne indsættes der pæle som stabiliserende foranstaltning.

rich-media-6
Grundet dårlig bæreevne i undergrunden har man været nødsaget til at bore huller og indsætte pæle i de bygningsfløje, der skal bevares. Pressefoto.

Desuden skal Kingo Karlsen opgrave og transportere cirka 5000 tons forurenet jord væk fra undergrunden. Det meste af den forurenede jord bliver kørt til Kingo Recyclings modtageanlæg i Silkeborg, hvor den renses og genanvendes i nye sammenhænge.

Trælasten er næste skridt

Det er CASA, der er totalentreprenøren på projektet, og i øjeblikket er de i gang med at undersøge, hvordan den store mængde af træfacadebeklædning og spær fra byggeriet i den gamle trælast kan genbruges i de efterfølgende byggerier, der skal opføres på grunden. Nedrivningen af den gamle trælast påbegyndes i anden etape.

rich-media-7
Totalentreprenøren Casa er i gang med at undersøge om spær og træ fra den gamle trælast kan genbruges i det nye byggeri. Pressefoto.

Den nye bydel får af åbenlyse årsager navnet Trælasten og kommer til at bestå af omtrent 70.000 kvadratmeter bæredygtige boliger og erhvervsbygninger. Lokalplanen for området er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Kommune.