Abonnementsartikel

Proline renoverer slidte faldstammer ved at sprøjtestøbe en ny indefra

Det er efterhånden mange år siden, de store etagebyggerier med almene private boliger begyndt at skyde op i de danske byer. De er siden blevet renoveret efter behov. Men hvor det er forholdsvist enkelt at udskifte døre, vinduer og tag, så forholder det sig unægteligt anderledes med en faldstamme.

De er typisk bygget ind centralt i en bygning, og nu hvor mange års slitage for alvor begynder at vise sig i form stoppede rør eller deciderede utætheder - mange steder er det sket allerede - er det en stor udfordring at løse problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traditionelt har man herhjemme tænkt i udskiftning. Ud med den gamle faldstamme og ind med den nye. Men det er ikke så enkelt, når faldstammen er indstøbt i betondækkene. Lang tid med byggerod, ubeboelige lejligheder og generel gene for beboerne er en del af processen. I kloakkerne har man med en strømpeforing fundet et alternativ til opgravningen, og samme løsning har også fundet vej til faldstammerne.

Men problemerne kan løses endnu nemmere, mener Proline Danmark ApS. Som datterselskab af Proline Group, der er et selskab i Lifco AB, har Proline taget den svenske løsning med over sundet. Den hedder i daglig tale "relining" og går i al sin enkelthed ud på at strømpefore faldstammerne med en flydende strømpe - indefra.

Ingen fraflytninger

Vi er på Valbygårdsvej i Valby, hvor 252 lejligheder i en andelsboligforening er under opgradering. Boligblokkene er fra 1950'erne, og faldstammerne har samme datering. De er slidte og har givet gener for beboerne, men det afhjælpes nu med relining.

Henrik Sørensen, salgsansvarlig for Danmark, forklarer:

- Vi er i gang med de sidste opgange i boligforeningen. Snart har vi renset og relinet toiletfaldstammer og gulvafløb i alle 252 lejligheder. De er nedstøbt i betondækkene, så det var en omfattende omgang, hvis de skulle udskiftes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Relining-metoden består ganske enkelt af et nystøbt rør inde i den gamle faldstamme. Først renses den eksisterende faldstamme mekanisk af med rent vand og et roterende renseværktøj. Så snart toiletter og vandlåse er afmonteret, er der fri adgang.

- Vi skal ikke til at slå beton i stykker for at arbejde. Beboerne skal ikke til at flytte ud af deres lejligheder under forløbet, og de skal ikke engang flytte rundt på møbler eller bekymre sig om byggestøv. Den eneste genetablering, der finder sted, er at skrue toiletten fast igen bagefter. Det er også værd at pointere, at vi kun anvender rent vand. Der er ingen kemi involveret, understreger Henrik Sørensen.

Plast udviklet til boreplatforme

Uanset om faldstammen er af støbejern eller pvc kan Proline arbejde med den. Selv rensningen er blot et spørgsmål om, hvilket værktøj der anvendes.

Efter rensningen monteres en blæser på røret til toilettet, så tørreprocessen accelereres.

- Rensningen tager 1-2 timer. Der må ikke være noget fedtstof eller snavs i stammen, da vores plastmateriale så ikke hæfter optimalt, siger Henrik Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop plastmaterialet er ganske specielt.

- Vi anvender en polyesterbaseret plast, som er en videreudvikling af en plast, der anvendes som korrosionsdæmpende middel på boreplatforme i Nordsøen. Vores plast er styrenfri og forstærket med knust glas, så vores rør bliver meget stærke og med en god holdbarhed, forklarer Henrik Sørensen.

Tre støbninger

Når rørene er rene og tørre, påbegyndes støbningen af det nye plastrør i de gamle rå rør. Den proces sker indvendig fra en etage ad gangen. En slange med en sprøjtedyse og et kamera monteret i spidsen sænkes ned til etagen under, og når motoren startes og plastmaterialet fordeles af den roterende dyse, trækkes slanges langsomt op.

Støberen kan således styre tempoet og følge hele arbejdet på en monitor ved siden af sig. Dysen holdes centreret i røret af en vifte af nylonsnore, der er lidt længere end rørets radius.

Motoren slås fra ved rørets slutning, og de sidste centimeter klares med en pensel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Optørringstiden er cirka en time pr. støbning. De første 5-8 minutter er de kritiske. Herefter begynder plasten at hærde op, og vi hjælper processen på vej med blæseren. Vi støber altid tre gange. Første og tredje gang roterer dyserne mod højre og anden gang med venstre. Så er vi sikre på, at vi laver et jævnt tæt lag. Hvert lag er på 1-1,5 mm tykt, så vi garanterer en tykkelse på det nystøbte rør på minimum tre millimeter. Når det hele er tørret op, laver vi en kontrolfilm på alle rør og grenrør. Der er således fuld dokumentation på alt, hvad vi har lavet, og den dokumentation udleverer vi selvfølgelig til kunden, siger Henrik Sørensen.

Hvis faldstammen har revner, lukkes de udefra med kraftig tape inden støbningen. Efter støbningen fjernes tapen, og revnerne udbedres med kemisk metal.

Når alt er færdigt, fastgøres toiletterne igen, og så er arbejdet slut. Tilbage er der kun en nødvendig udluftning, for lugten af kemi hænger alligevel lidt i luften.

- Lugten kommer fra den acetone, vi bruger til at rense dyserne med, så snart de er færdige med et forløb. Så risikerer vi ikke, at plasten hærder op på dem. Kameraet får også en tur med rødsprit. De midler lugter lidt, men det er ikke noget en almindelig udluftning ikke kan klare. Lugtgenerne er under en tiendedel af Arbejdstilsynets grænseværdi, siger Henrik Sørensen.

Minimale gener

Et nyt rør inde i det gamle må logisk set give en mindre diameter til fremtidig brug, men det opfatter Henrik Sørensen ikke som noget problem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tager selvfølgelig 6-10 millimeter af rørets diameter ved relining-metoden. Men vi efterlader et rent rør med et glat forløb på indersiden. Fra et toilet kan der hurtigt lægge sig en belægning af kalk og øvrige aflejringer på en centimeter hele vejen rundt inde i røret, hvis det kan få fat. Køkkenstammer kan blive helt hvide af fedtaflejringer indvendigt. Vi har set rør med Ø 75 millimeter, hvor der reelt kun var et hul på størrelse med hullet i en tokrone, fortæller Henrik Sørensen.

Boligforeningerne står efter renoveringen med nye glatte faldstammer inde i de gamle, og med et minimalt omfang af gener for beboerne.

- Vi gør meget ud af at informere beboerne i god tid, samt at sikre at vi kan komme til i alle lejligheder på de rigtige tidspunkter. Beboerne må gerne være hjemme imens, men der er nogle timer, hvor de ikke kan benytte deres toilet og bad. Vi sørger for alternativer i den periode, hvor vi arbejder. Vi arbejder systematisk og effektivt, og beboerne vil opleve et meget større træk i deres faldstammer. Skulle de blive snavsede igen, kan vores plast fint klare påvirkningen fra rensningen med en rotorsplit, lover Henrik Sørensen.

Meget udbredt

Proline har været aktive på det danske marked siden 2008. I Sverige har metoden været anvendt siden 1994, og der har den svenske afdeling 70 teams af to mand i gang hele tiden. Holdet på i alt fire mand fordelt på to teams, der i skrivende stund er ved at færdiggøre projektet i Valby, er svenske fagfolk, der er kørt over fra Malmø. Endnu er der ingen danske hold tilknyttet Proline i Danmark, men de er på vej, og Henrik Sørensen understreger, at firmaet trods svenske folk er landsdækkende.

- Relining-metoden er anvendt på 55.000 lejligheder i hele Norden. Den er meget udbredt i Sverige, Norge og Finland. I lande som Spanien og Island anvendes den også. Holland og Tyskland er også på vej. Vi har lavet mange lejligheder i Danmark, og vi vil gerne lave flere. Alle etageejendomme er relevante for os. Vi har løbende inviteret boligforeninger ud for at besigtige metoden, når vi arbejder, og vi har fået rigtig gode tilbagemeldinger. Projektet her i Valby kom på plads som følge af en besigtigelse, siger Henrik Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet afsluttes forventeligt 27. marts, hvilket er fire uger før tid. Næste projekt er 180 lejligheder på Islands Brygge.