Abonnementsartikel

Arbejdet med at bringe Filsø tilbage til noget der minder om fortidens størrelse er godt i gang - Det store projekt forventes at være færdigt til november

Genskabningen af Filsø i Midtjylland er Danmarks største naturgenopretningsprojekt. Og projektet er godt undervejs, for i disse måneder fyldes det udtørrede område igen med vand. Digerne er ved at blive fjernet, fire store fugleøer er blevet etableret, og den nedre del af det kommende søområde fyldes hurtigt med vand. Det oplyser Cowi, der er rådgiver på projektet.

Oprindeligt var Filsø Danmarks næststørste sø på over 2000 hektar, men søen er i to omgange blevet afvandet og reduceret kraftigt i størrelse. Det besluttede Filsøs nye ejer, Aage V. Jensen Naturfond, sig for at gøre noget ved, og gennem et storstilet projekt er det meningen, at området skal omdannes til en 900 hektar stor sø og 300 hektar enge, rørsumpe og græsmarker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

COWI har arbejdet for naturfonden med projektforslaget, udarbejdet udbudsmaterialet for anlægsarbejdet, forestået licitationen og har nu byggeledelsen på anlægsarbejdet.

Flyttes store mængder jord

Og ifølge projektleder Allan Bo Mikkelsen er der meget at tage hensyn til, når et så stort område skal oversvømmes.

- Vi har måttet nedrive eksisterende bygninger, så som en svinefarm og et korntørreri, men samtidig har vi sikret os, at nedbrydningsmaterialet genanvendes til blandt andet at hæve adgangsveje. Desuden skal vi sikre, at de omkringliggende ejendomme stadig kan komme af med deres vand, siger han på Cowis hjemmeside.

Under anlægsarbejdet skal der flyttes cirka 300.000 kubikmeter jord ved flytning af diger, udjævning af grøfter og udførelse af terrænreguleringer i det kommende søområde.

I starten af juli begyndte vandet at strømme til den nedre del af søområdet, og til november skal hele anlægsarbejdet være afsluttet. Søen vil herefter hurtigt blive fyldt op til det projekterede niveau og være klar til at blive indtaget af dyr og naturelskere.