Abonnementsartikel

Verner H. Kristiansen har lyst til at fortsætte - men ikke tid

Når medlemmerne af brancheforeningen Danske Kloakmestre mødes til generalforsamling til marts, bliver det alt overskyggende punkt på dagsordenen: Valg af ny formand. Efter to perioder på formandsposten takker Verner H. Kristiansen af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke fordi han ikke har lyst til at fortsætte - for det har han. Men Verner H. Kristiansen må erkende, at selv en kloakmester fra Hobro-egnen ikke kan strække døgnet til mere end 24 timer.

- Det er træls, når det nu er så sjovt og spændende at have med at gøre. Men jeg har simpelthen lyst til for meget. Jeg driver tre firmaer, og der skal også være tid til familien. Det kan ikke lade sig gøre for mig også fremover at bruge den nødvendige tid på at være formand. Derfor må der en anden til, og jeg melder så ud i god tid, så foreningen kan finde den rigtige efterfølger, forklarer Verner H. Kristiansen.

Når han forlader formandsstolen, bliver det helt farvel til bestyrelsen for Danske Kloakmestre, hvor til han blev valgt i 2007 uden at være til stede på generalforsamlingen. I 2008 blev han næstformand og i 2009 formand.

Aktivitet og synlighed

- Jeg blev vel egentlig valgt for at fylde en plads op. Men allerede på det første bestyrelsesmøde kunne jeg se, at der var noget at gøre, siger Verner H. Kristiansen.

Siden er fulgt seks år, hvor Danske Kloakmestre har markeret sig som en brancheforening med stadig mere aktivitet og synlighed. De er i dag en fuldgyldig medspiller inden for miljøområdet såvel over for Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, KL, andre brancheorganisationer og andre interessenter. Verner H. Kristiansen har såmænd også været kaldt til møde i Miljøministeriet for at give sit besyv med på vegne af Danske Kloakmestre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Via en stor udadvendthed har foreningen med Verner H. Kristiansen som drivkraft samtidig sørget for, at hr. og fru Jensen også er blevet bevidste om, at det er en autoriseret kloakmester, der skal ringes efter, når der er bøvl med afløbet, eller der skal laves nyt badeværelse. Sammen med bestyrelseskolleger har han profileret kloakmestrene, blandt andet som udstiller på en række af landets store dyrskuer.

Masser af udfordringer

- Der er masser af spændende udfordringer for en formand. Men jeg kan ikke længere kombinere tjansen med, at jeg også skal sørge for mine egne firmaer og mine folk. Jeg vil også gerne være mere for min kone og børnene. Og formandsposten har udviklet sig til noget, der nærmer sig en halvtidsstilling, siger Verner H. Kristiansen.

- Danske Kloakmestre yder en service for medlemmerne på niveau med andre brancheforeninger, men vi fungerer som en interesseorganisation. Der er sådan lidt gammeldags idrætsforenings-ånd over det. På længere sigt er det ikke holdbart, hvis man vil holde niveauet eller udbygge det. Så vil det være nødvendigt med en konsulent med faglig indsigt og ekspertise til at klare de mange faglige spørgsmål, vurderer Verner H. Kristiansen.

Selv om han selv mener, at "det jo ikke er raketvidenskab at være formand for kloakmestrene", så kan han se tilbage på seks år, hvor foreningen har udviklet sig markant. Tidligere var brancheforeningen noget, man hovedsagelig var medlem af for at have sikkerhed for sin autorisation. I dag er Danske Kloakmestre en aktiv forening, der taler medlemmernes sag og arbejder for mere synlighed og kvalitet i kloakbranchen.

- Men det er stadig lysten, der driver værket. Vi har ikke haft fine planer og strategier. Det har mere kørt efter, at man engang imellem skal tage en chance, siger Verner H. Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Egen fagmesse

I Verner H. Kristiansens formandstid har Danske Kloakmestre blandt andet fået sin egen fag- og indkøbsmesse. Som et af sine første initiativer i bestyrelsen arrangerede han en bustur for jyske medlemmer til Rørcenterdagene på Teknologisk Institut i Taastrup. Efterfølgende lavede kloakmestrene selv små-udstillinger i forbindelse med den årlige generalforsamling.

- Der blev flere og flere udstillere, og så måtte vi jo lave Kloakmessen, som vi har gennemført to gange i Brædstrup. Første gang med 46 udstillende firmaer. Anden gang med 66 udstillere og tæt på 900 besøgende. I 2013 springer vi over, fordi der er Rørcenterdagene, og så regner jeg med, at Danske Kloakmestre laver messen igen i 2014, siger Verner H. Kristiansen.

- Vi bliver hørt

Forvandlingen af kloakmestrenes medlemsblad "Faktuelt" er et andet projekt, som Verner H. Kristiansen ser tilbage på med stor tilfredshed.

Tidligere havde bladet karakter af en fotokopieret medlemsorientering med orange omslag til at live op. I dag udkommer "Faktuelt" fire gange om året som et egentligt magasin på 52 sider.

Væsentligst for den afgående formand er imidlertid, at kloakmestrene som branche er kommet "ind i varmen".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået mange og gode kontakter og er blevet synlige over for systemerne. Vi er med til at påvirke beslutningstagerne. Vi bliver hørt, konstaterer Verner H. Kristiansen.

Fakta om Verner H. Kristiansen

Brancheforeningen Danske Kloakmestres formand gennem de seneste fire år, Verner H. Kristiansen, er en mand med et særdeles højt aktivitetsniveau. Han fik sit første rigtige job på en gård som 14-årig.

I 1983 blev han ansat ved Snæbum Murerforretning. To år senere ved Hvilsom Maskinstation. I 1988 ved Østergaard Underboringer og i 1989 ved KK Jord, Kloak og Beton i Løsning.

I 1990 blev han autoriseret kloakmester, og allerede året efter etablerede han sig som selvstændig med eget firma. I 2004 kunne han også skrive "Autoriseret rottebekæmper" på sit cv. I dag omfatter det også vognmand i firmaet Karl og Verners Kloakservice, ledelse af Kloakfirmaet Verner H. Kristiansen, syns- og skønsmand og senest partner i firmaet Aqua Planning med innovative afløbsløsninger.

I 2007 blev Verner H. Kristiansen valgt til bestyrelsen for Danske Kloakmestre. I 2008 blev han næstformand og i 2009 formand for brancheforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2009 blev Verner H. Kristiansen hædret med Mariagerfjord Kommunes Miljøpris for sit arbejde med Danske Kloakmestre og Mariagerfjord Kommunes projekt "Innovation under overfladen".