Abonnementsartikel

Jysk grusgrav køber ny 30 tons McCloskey-sigte til produktion af betonsand.

- Den skal jo så at sige pille grus fra sand.

Mere kompliceret er det ikke at drive grusgrav, hvis man spørger Gert Vester. Han ejer Vesters Grusgrav i Rødding lidt nordøst for Viborg. Og "den" er en splinterny McCloskey-mobilsigte, som grusgraven netop har fået leveret fra den danske importør, Scantruck A/S i Skive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi leverer betonsand til betonværker og bundsikringsmaterialer til vejbyggeri. Totalt bliver det til omkring 200.000 kubikmeter om året. Og så skal vi jo sørge for, at der både kommer noget igennem systemet, og at slutproduktet er i orden, siger Gert Vester.

Den grønne McCloskey er af modeltypen S130. Den er på bælter og kan altså flyttes rundt i grusgraven ved egen kraft. Kampvægten er 30 tons, og en 129 hk Tier III Caterpillar-motor sørger for, at der er rigeligt med kræfter bag, når materialerne sendes igennem anlægget.

Gas-automatik

- Jeg kender McCloskey i forvejen. Vi har haft en S190 sigte i fire år. Den har jeg nu solgt til en kollega. Da vi skulle forny, var jeg egentlig ikke i tvivl om, at vi skulle have en McCloskey igen. Og da specielt ikke, efter at McCloskey har lavet gas-automatik på maskinerne. Når vi ikke hælder materialer i S130'eren, slår den selv alle funktioner fra og går ned i tomgang. Det er jo godt både for miljøet og for vores brændstof-regning, siger Gert Vester.

Selv bruger grusgrav-ejeren også den finmaskede sigte, når han køber maskiner ind til virksomheden. Det er ikke kun McCloskey, han har hentet hos Scantruck i Skive. I grusgraven kører også to Komatsu WA470 gummigeder og en Komatsu PC290 gravemaskine.

- Til gengæld har vi ingen serviceaftale med Scantruck om Komatsu'erne. Det klarer vi selv. Min søn, Dennis Vester, er med i firmaet, og han er udlært mekaniker. Tilmed i Komatsu-maskiner. Og hos Scantruck. Så der er en del omkring maskinerne, som vi selv kan klare med en Komatsu- og Scantruck-uddannet mand i huset, forklarer Gert Vester.