Abonnementsartikel

Flere millioner tons vand fra Lillebælt buldrer ind over Nordfyn i den kommende weekend.

Præcis klokken 15.00 lørdag den 29. marts bliver der åbnet for digerne på den nordfynske kyst, umiddelbart øst for Bogense.

Lillebælt bliver inviteret indenfor, to kvadratkilometer land oversvømmes, og et enestående naturområde med lavvandet kystlagune, ferskvandssø og rørskov opstår. Takket være Aage V. Jensen Naturfond.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Grontmij, der siden februar sidste år har ført fagtilsyn med projektet Gyldensteen Strand, som det nye naturområde hedder.

Derfor er Grontmijs projektleder, geolog Peter Stockmarr, en af de mest spændte, når Bogenses borgmester Mogens Andersen giver signal til den digeåbning, som giver havet adgang til den nye kystlagune.

Gravet i forvejen

- Det, der helt præcist kommer til at ske ved åbningen af diget, er, at to gravemaskiner løfter den 3,5 ton tunge jernplade, som det sidste stykke tid før oversvømmelsen har holdt vandet ude. Og umiddelbart bagefter kommer en rivende strøm, siger Peter Stockmarr.

I forvejen er der gravet en kanal, som sikrer, at de mange tons vand løber den rigtige vej - og danner starten til en senere strømrende, når vandet har fundet sit naturlige leje.

- Det kommer til at tage nogle dage efter åbningen, inden vandet er helt inde i lagunen. Og indtil det er sket, er det en spændende proces, jeg gerne vil have et vågent øje med, fortæller Peter Stockmarr, som understreger, at der hverken vil være fare for publikum eller Bogense by.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om området

I 1871 blev Gyldensteen Strand inddæmmet og drænet, der blev anlagt diger, gravet en øst-vestgående hovedkanal, opført pumpemøller, omlagt åer, og fjordbunden blev opdyrket.

Inddæmningen var ikke uproblematisk, og efter få årtier fungerede afvandingen ikke optimalt. Bunden satte sig, dele af arealet forsumpede, der var store digegennembrud i 1945 og 1954 (med efterfølgende oversvømmelser), og herefter fulgte digeforstærkninger, opdeling med spærredige, og der blev opført elektriske pumpestationer blev opført.

Aage V. Jensen Naturfond købte 616 hektar land af Gyldendal Gods i februar 2011.

Området omfatter Gyldensteens inddæmmede Strand, den vestlige del af Ore Inddæmmede Strand (kaldet Reservatet), plus de tidligere øer Lindholm og Langø (afvandet og overvejende opdyrket). Arealet ligger i naturlig forlængelse af Æbelø, som fonden erhvervede i 1995.