Abonnementsartikel

Kvalitet koster. Men investeringen i udstyr fra tyske Tracto-Technik lønner sig i længden, lover den danske forhandler Gunnar Guldbrand A/S.

37 års brancheerfaring er svær at ignorere. De mange år giver automatisk en stor ballast, når der skal træffes beslutninger. Den mængde erfaring kan Gunner Guldbrand prale af. Det vil sige, han kunne godt, men han gør det ikke, for det ligger på ingen måde til ham.

Det var tilbage i 1981, at den rolige vestjyde grundlagde sit firma med salg og service af No-Dig udstyr fra den tyske producent Tracto-Technik. På det tidspunkt havde han allerede fire års erfaring med programmet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde et løst agentur, og da den struktur skulle ændres, spurgte jeg selv producenten, om de vil have mig som forhandler vest for Storebælt, husker Gunnar Guldbrand.

Allerede i 1992 var han eneforhandler af Tracto-Technik i Danmark.

- 90 procent af alt, der blev solgt inden, kom alligevel herfra, fortæller Gunnar Guldbrand med pegefingeren rettet mod skrivebordet foran ham.

Indledningsvis var omdrejningspunktet salg af jordraketter, hvilket siden udviklede sig til alt til opgravningsfri jordarbejde.

Danmark er hurtigst

Det tyske maskinmærke Tracto-Technik blev grundlagt i 1962 i Lennestadt-Saalhausen af ingeniøren Paul Schmidt. Hvad der begyndte som produktion af udstyr og teknik til minebranchen udviklede sig i begyndelsen af 1970'erne til blandt andet No-Dig systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet har ifølge sin hjemmeside over 500 ansatte med forhandlere fordelt i mere end 60 lande.

I den sammenhæng er Danmark nem at overse, men det er ikke tilfældet.

- Vi er en af de forhandlere, som har en høj status hos Tracto-Technik. Vi er det land i verden, som sælger klart mest målt pr. indbygger. Det hænger sammen med, at branchen er hurtigere og bedre i Danmark til at bruge ideerne med No-Dig. Danske kunder vælger gerne de nye løsninger, hvis de mener, de giver dem noget ekstra effektivitet. Det betyder, at en ny maskine på verdensmarkedet typisk handles første gang i Danmark. Vi tog teknikken fra gasledninger med til vandledninger og fiberudlægning. Fiberudlægningen i Danmark er omkring 70 procent, hvor andre lande kun er omkring 10 procent, siger Gunnar Guldbrand.

Flere løsninger

Hvis Tracto-Technik ikke lyder bekendt, så er systemer som Grundodrill, Grundoburst eller Grundomat sikkert hørt eller oplevet før. De dækker henholdsvis behovet for styret underboring, pipe bursting samt brugen af jordraketter, der alt sammen forhandles af Gunnar Guldbrand A/S.

Dertil kommer opbygning af blandeanlæg, levering af søgeudstyr, bentonit, sliddele og meget andet, som er forbundet med brancheområdet og "kunder, der ønsker nytænkning og gode løsninger uanset fabrikat", som firmaet selv beskriver det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor opgaverne i sin tid drejede sig om de små afstande, så findes der i nyere tid også eksempler i den absolut modsatte ende af spektret.

- Den største maskine, vi har solgt, havde 1300 meter borestænger med. Det kræver en stærk maskine, men det havde maskinen også med sin trækkraft på 150 tons. Det er dog en sjælden løsning, men det er sådan noget, som gør det sjovt at være i branchen.

- Vi har også været involveret i projekter, hvor man kunne løse opgaver med no-dig metoden i fredede naturarealer, så naturen ikke lider nød af tidens udvikling. En fordel man heller ikke bør lade gå ubemærket hen, forklarer Gunnar Guldbrand.

Han er i øvrigt af den opfattelse, at jordraketter og underboring ikke er hinandens konkurrenter.

- De supplerer hinanden, og der er et marked for begge løsninger. En smed og en tømrer bruger begge en hammer, men de bruger ikke den samme slags, mener Gunnar Guldbrand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænkt over tingene

Der er naturligvis andre maskinmærker end Tracto-Technik på det danske marked for styret underboring og burstarbejde, og i en sammenligning vil Gunnar Guldbrand A/S udbud ikke have laveste pris.

- Kvalitet koster. Udgiften er højere til at starte med, men det lønner sig på den lange bane. Man skal se investeringen over tid, og så er vi helt sikkert ikke de dyreste. Vi har maskiner med meget lang levetid, hvor man undervejs har nydt godt ag komfort og minimal reparationstid, siger Gunnar Guldbrand.

Kriterier som sikkerhed, lavt støjniveau og lavt brændstofforbrug er de elementer, der hele tiden arbejdes med.

- Nogle mener, at jo mere røg, der kommer ud af en maskine, desto mere arbejder den. Sådan er det ikke med Tracto-Technik. Maskinen er stærk og arbejder, men støjen overskrider ikke 66 dB i kabinen og 93 dB udenfor. Kigger man i motorrummet, så er der ikke noget, som stikker tilfældigt ud. Der er tænkt over tingene, lyder det fra Gunnar Guldbrand.