Abonnementsartikel

I år er det 50 år siden Aksel Benzin, navnefader til virksomheden Aksel Benzin A/S, skrev sin allerførste faktura. Da blev grundstenene lagt til det der i dag er en af Danmarks ældste maskinleverandører.

Slå dit indre sort/hvid-filter til og forestil dig en lun forårsaften i 1964. Aksel Benzin og hans kone Birthe aser og maser for at få plads til et nyt stort skrivebord i soveværelset. Aksel har nemlig sagt sit faste ingeniørjob op for at blive selvstændig, og har brug for et fredeligt sted at arbejde.

Aksel når nu aldrig selv at sidde så meget foran skrivebordet. Snart sidder han nærmest konstant bag rattet i familiens folkevogn, hvor han kører fra grusgrav til grusgrav for at præsentere sine agenturer på knuse- og sortereanlæg. Til gengæld sætter Birthe sig ved skrivebordet og styrer fra da af den nystartede virksomheds økonomi med fast hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viste sig at være en god arbejdsfordeling, for det må da kunne siges at være en succes, når en virksomhed kan fejre 50 års jubilæum, bryste sig at være en af Danmarks ældste maskinleverandører og stadig har en solid position som førerhund i koblet.

Aksel og Birthe har i dag fortsat deres gang i virksomheden, men har officielt trukket sig tilbage. Aksel stoppede for få år siden, Birthe for ganske nylig. Virksomheden er i dag overtaget og ledes af parrets ældste søn, Claus Benzin.

Nye forretningsområder

De første tiår var virksomhedens primære produkter knuse- og sigteanlæg til landets mange grusgrave. Sten- og grusindustrien fylder stadig meget i kundekartoteket, men virksomhedens produktprogram er blevet udvidet betragteligt, og der er kommet mange nye kundetyper til igennem tiden - i sær inden for genanvendelse, miljø og biomasseproduktion. Aksel Benzin fulgte med tiden og opdyrkede nye forretningsområder.

Da Danmark i 80'erne bliver ramt af økonomisk recession, og Poul Schlüter introducerer "kartoffelkurren" bliver alt inden for bygge og anlæg sat på vågeblus. Til gengæld kommer miljø og genbrug på dagsordnen. Aksel Benzin er ikke sen til at se nye muligheder.

Det, der i første omgang er en trussel for virksomheden, bliver vendt til vækst. De anlægstyper, der normalt bliver brugt i grusgravene til at knuse natursten og sortere grus, kan nemlig også bruges til at knuse og sorterer affald til genanvendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aksel Benzin A/S er blandt andet dansk repræsentant for Powerscreen, Binder + Co., Telestack og dækker både Danmark og Sverige for Komptech.