Abonnementsartikel

Ny Komatsu-gravemaskine skal både flytte jord og klippe jern hos nordjysk entreprenør.

Der skal nyt jern til, hvis man vil tumle gammelt jern effektivt. Det ved Henrik Jørgensen alt om.

Han driver virksomheden Jørgensen Entreprise i Vodskov nordøst for Aalborg, og her handler hverdagen om håndtering af tonsvis af jern, som klippes og skæres ned. Henrik Jørgensen køber og sælger jern. Og han har netop købt 35 tons splinternyt jern i Skive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I øjeblikket er vi i gang med at skære ned for Metroen, og vi har teams i gang med store opgaver både i Stavanger og Kristiansand i Norge. Men vi vil også prøve at lave mindre klippe-opgaver, og til det passer den nye Komatsu PC360LC-10 perfekt. Derfor har vi også købt en saks til maskinen. Den kommer nu også til at lave andet og mere end skrotning. Maskinen skal også flytte jord, fortæller Henrik Jørgensen.

Gode folk og rigtigt grej

Det er godt otte år siden, Henrik Jørgensen fik foden under eget bord. Efter at have været ansat som maskinfører hos et nedbrydningsfirma, etablerede han Jørgensen Entreprise, som nu beskæftiger 10 medarbejdere. De fordeler sig på maskinførere og "folk med skærebrændere", som Henrik Jørgensen forklarer det.

- Det er vigtigt med gode og erfarne skærefolk. Men der skal naturligvis også det rigtige grej til. Vi har seks skrotsakse og de nødvendige maskiner. Den nye Komatsu PC360LC-10 er en forøgelse af maskinparken. Jeg plejer at købe en ny maskine hvert år, og derfor har jeg også et godt forhold til et par af sælgerne hos Scantruck. Som regel laver vi en handel, når jeg kommer til Scantrucks egen maskinmesse, ScanMek, fortæller Henrik Jørgensen.

Ny motor-teknologi

Foruden nedklipning af jernkonstruktioner i forbindelse med nedrivning af bygninger, arbejder den nordjyske entreprenørvirksomhed blandt andet også med nedklipning af vindmøller, kraner og skibe.

Den nye PC360LC-10 er med sine 35 tons blandt de større gravemaskiner i det omfattende Komatsu-program. I maskinrummet ligger en sekscylindret Stage IIIB-motor med hele 271 hk og med anvendelse af Komatsus nyeste motor-teknologi. Det vil blandt andet sige turbolader til at sikre optimering af maskinens kræfter, lavt brændstofforbrug og lav emission.