Abonnementsartikel

Valtra har Danmarkspremiere på den nye knækstyrede Valtra NX på Agromek. Traktoren har som den eneste traktor på udstillingen modtaget tre stjerner.

Efter en pause i Valtras produktion af knækstyrede traktorer, har Valtra valgt at genoptaget aktiviteten. Den nye serie hedder XN og bliver en valgmulighed på Valtra N Unlimted-serien. På Agromek kan traktoren prøves på det udendørs areal.

Den nye serie byder på en helt ny mulighed, som ikke tidligere har været mulig, idet traktoren ikke kun er knækstyret, men også drejer på forakslen som en traditionel traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kører i dog-walk

At forakslen kan dreje, giver en ekstrem lille venderadius, men det gør også, at traktoren er i stand til at køre i dog-walk med kun ét hjul i hvert spor.

Det betyder blandt andet, at tvillinghjul burde være overflødige ved eksempelvis såarbejdet, og ved læssearbejde kan der køres parallelt langs silo-vægge og lignende.

Der er en automatisk styring af forholdet mellem knækstyringen og forakslen, så traktoren drejer på forakslen ved høje hastigheder og drejer knækleddet med ved lavere hastigheder. Chaufføren har fra førersædet også mulighed for at styre forholdet mellem knækleddet og forakselens drejevinkel.

Tilbydes til N-serien

X-modellerne tilbydes til den firecylindrede trinløse N-modelserie med modelbetegnelserne N123, N143 og N163, som strækker sig fra 123 til 177 hestekræfter med boost.

X-modellerne bliver et tilvalg under Unlimted-paraplyen, som omfatter en lang række fabriksmonteret ekstraudstyr som tilvalg til den specifikke traktormodel, der købes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På topmodellen N163 bliver akselafstanden 60 centimeter længere, og traktoren bliver 300 kg tungere. Vægtfordelingen bliver meget ideel med 45 procent på forakslen og 55 procent på bagakslen.

Desuden kan der tilvælgs udstyr, som de øvrige Valtra modeller har, hvilket betyder stålbrændstoftank til skovbrug og SVC-kabinen, hvor den i stedet for en seks-stolpet kabine kun har fem stolper, hvilket giver én stor siderude i højre side af traktoren.

Hurtigere læssearbejde

At Valtra nu er tilbage med den knækstyrede traktor skyldes flere ting. Blandt andet har den nye opbygning af Valtra-traktorer med støbt foraksel ophængt direkte på motorblokken gjort det langt billigere at skille traktoren ad på midten for at indsætte et knækled.

Valtra peger også på undersøgelser, der viser, at læssearbejdet er 35 til 40 procent hurtigere med knækleddet.

På Agromek er der mulighed for at komme ud og prøve en tur i den nye NX-traktor, da Valtra har den med på testbanen monteret med frontlæsser.