Abonnementsartikel

Cirka 4350 km tv-inspiceret kloakledning i 2014. Dermed er TV-inspektionsfirmaerne på vej mod rekord. Klimaændringer ser ud til at give branchen yderligere fremgang de kommende år.

Fra 2008 til 2010 faldt antallet af TV-inspicerede kilometer med knap 25 procent. Men større offentlige udbud hos forsyningsselskaberne og boligselskabernes investeringer i kloakrenovering trækker antallet af TV-inspicerede kilometer hos DTVK medlemmer op på rekordniveauet fra 2008, som tallene ser ud nu.

- Tendensen gennem de seneste år er gået i retning af større og større udbud fra de danske forsyningsselskaber. Her har klimaforandringer en afgørende rolle. Men vi ser også en tendens til, at rådgiverne i forbindelse med renovering hos private boligselskaber, i stigende grad ser fordele i at benytte DTVK medlemmer, der opererer med ensartede standarder samt højt specialiserede tv-operatører og udstyr, forklarer Bo Laden, afdelingsingeniør hos Aalborg Forsyning og formand for DTVK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ensartede standarder

Alle TV-inspektionsfirmaer under DTVK udfører TV-inspektionen efter ensartede standarder beskrevet i Fotomanualen. Fotomanualen er ejet af Dansk Vand- og Spildevandsforening(DANVA) og består af en række standarddefinitioner.

Hver af de i alt 18 observationskategorier kan beskrives ved en klassedeling samt type. Derved sikres en ensartet beskrivelse og klassifikation af de observationer TV-operatøren registrerer. Forsyningsselskaberne fylder ca. 65 procent i statistikkerne hos DTVK medlemmerne, mens den resterende del er fordelt på henholdsvis kommuner, private boligselskaber og industrier.

Klimaændringer trækker op

- Forsyningsselskaberne står i de kommende år foran en række udfordringer i forhold til de ændrede klimaforhold og store nedbørsmængder, hvor ledningsnette mange steder ikke er opdateret. Derfor forventer vi i de kommende år yderligere vækst i både antal TV-inspicerede ledningsstræk og antal kilometer, forklarer Bo Laden.

Forsyningsselskaberne og kommunerne må som led i en stram kvalitetssikring- og styring kun benytte sig at godkendte DTVK medlemmer. DTVK medlemmer er uvildige, og de er med i DTVK kontrolordningen, som er Europas førende, og hvor otte procent af det udførte arbejde kontrolleres.