Abonnementsartikel

Fire kraner skal hejse hinanden en kilometer op under bygningen af verdens højeste bygning, som bliver over en kilometer høj.

Når Kingdom Tower i Saudi Arabien står færdigt i 2019, vil der helt på toppen af den 1.008 meter høje bygning stå en Liebherr-kran. I alt skal fire gigantkraner stå for løftearbejdet i forbindelse med bygningen af Kingdom Tower i Jeddah, der med sine 1.008 meter bliver verdens højeste bygning.

Kranerne skal klatre op gennem den kolossale bygning i takt med, at etage følger på etage. Kranerne skal krane hinanden op, og de er konstrueret til at følge bygningen op mod kilometeren både på ydersiden og inde i bygningen. Udvendigt foregår klatreturen via cantilever-platforme, der monteres på bygningens yderside. Når kranerne klatrer inde i byggeriet, sker det i en af de 65 elevator-skakte, der er en del af konstruktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere end størrelsen

Kran-firkløveret fra Liebherr udgøres af tre kraner af typen 280 HC-L 16/28 og en 357 HC-L 18/32. Sidstnævnte kan løfte op til 18 tons med en hastighed på 44 meter i minuttet. I Jeddah ventes det indtil videre, at kranerne skal arbejde med jib-længer på mellem 40 og 45 meter.

Det er i øvrigt ikke kun størrelsen, der gør kranerne specielle. De skal også kunne modstå de barske vejrforhold, hvor især kraftige vinde vil blive en udfordring, når kranerne skal arbejde i op til en kilometers højde.

Gigantbyggeriet blev indledt i 2013 og vil først være færdigt i 2019.